Ηπόλη Μπαχμούτ  στην ανατολική Ουκρανία έχει περισσότερο συμβολική παρά επιχειρησιακή σημασία και η πτώση της στις ρωσικές δυνάμεις δε σημαίνει απαραιτήτως ότι η Μόσχα ανακτά δυναμική στην πολεμική της προσπάθεια που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα στρατεύματά της εξακολουθούν να αντέχουν σε μια βάναυση μάχη για το Μπαχμούτ, ενώ η Ουάσιγκτον είπε ότι ακόμη κι αν η ανατολική πόλη πέσει σε ρωσική επίθεση, δεν θα έδινε απαραίτητα στη Μόσχα ώθηση στον πόλεμο.

Στο τελευταίο σημάδι μιας διαμάχης μεταξύ του ρωσικού στρατού και του ιδιωτικού στρατού Wagner που ηγείται της επίθεσης Μπαχμούτ, το αφεντικό της ομάδας Wagner ζήτησε περισσότερα πυρομαχικά και είπε ότι ο βοηθός του είχε αποκλειστεί από το επιχειρησιακό αρχηγείο του στρατού.

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει τον Μπαχμούτ για να εξασφαλίσει αυτό που θα ήταν το πρώτο της σημαντικό κέρδος σε περισσότερο από μισό χρόνο, στο αποκορύφωμα μιας χειμερινής επίθεσης που έφερε τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου .

Η έντονη μάχη έχει εξαντλήσει τα αποθέματα πυροβολικού και των δύο πλευρών, με χιλιάδες οβίδες να εκτοξεύονται καθημερινά κατά μήκος του ανατολικού και του νότιου μετώπου. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου εργάζονται σε μια συμφωνία για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών για τον αγώνα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις δυτικά του Μπαχμούτ σε προφανή προετοιμασία για πιθανή υποχώρηση, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι δεν θα προβλέψει πότε ή αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά ότι η πτώση της «δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει την παλίρροια αυτής της μάχης».

«Νομίζω ότι είναι περισσότερο συμβολική αξία παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», είπε ο Όστιν.

Η Μόσχα λέει ότι η κατάληψη της πόλης θα ήταν ένα βήμα προς τον κύριο στόχο της να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της γύρω περιοχής του Ντονμπάς. Το Κίεβο λέει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην προσπάθεια κατάληψης μιας πόλης που έχει γίνει ερείπια θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του πολέμου καταστρέφοντας τη μαχητική ισχύ πριν από αποφασιστικές μάχες αργότερα αυτό το έτος.

Ο Volodymyr Nazarenko, ένας Ουκρανός διοικητής στο Μπαχμούτ, είπε ότι δεν είχε δοθεί εντολή για υποχώρηση και «η άμυνα κρατάει», αν και σε άσχημες συνθήκες.

«Η κατάσταση στο Μπαχμούτ και γύρω του είναι απόλυτη κόλαση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο», είπε ο Ναζαρένκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Το γραφείο του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκ είπε ότι συζήτησε την επιχείρηση τη Δευτέρα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, οι οποίοι αμφότεροι «τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της αμυντικής επιχείρησης και της περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων στο Μπαχμούτ».
Ο πρώην στρατιωτικός αναφέρεται σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στο οποίο παραπονιέται ξανά για έλλειψη πυρομαχικών και προειδοποιεί ότι «όλο το μέτωπο θα καταρρεύσει» εάν ο ιδιωτικός του στρατός αποσυρθεί από το Μπαχμούτ .
Σύμφωνα με τον Grabski, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν – οι μισθοφόροι του οποίου ηγούνται της επίθεσης στο Μπαχμούτ – αναφέρεται στην πιθανότητα αποχώρησης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υποστήριζε τη θέση ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τις δυνάμεις να διατηρήσει την επίθεσή της στο την πόλη του Ντονμπάς.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτει ο ειδικός, «είναι πιθανό οι ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση για λίγες ακόμη ημέρες και μετά να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση για να απωθήσουν τον εχθρό».
 Ήταν αισιόδοξος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντέξουν και θα μπορέσουν «να διατηρήσουν τις θέσεις τους μόλις λάβουν υποστήριξη και εναλλάσσονται».  Ο Γκράμπσκι δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από το Μπαχμούτ.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στον στόχο τους να περικυκλώσουν πλήρως το Μπαχμούτ και τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη έχουν μόνο έναν δρόμο για προμήθειες.
Παρά το γεγονός ότι αυτός ο δρόμος βρίσκεται εντός εμβέλειας των ρωσικών πυρών, το Κίεβο διαβεβαίωσε ότι μπορεί να συνεχίσει να τον χρησιμοποιεί, ανακοινώνοντας μάλιστα την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στην περιοχή.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενέργειες του Κιέβου θα μπορούσαν να υποδηλώσουν μια επικείμενη απόσυρση από ορισμένα μέρη της πόλης. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν « περιορισμένη και ελεγχόμενη απόσυρση από ιδιαίτερα δύσκολους τομείς στο ανατολικό Μπαχμούτ » , ενώ προσπαθούν να εμποδίσουν τις ρωσικές κινήσεις και να περιορίσουν τις οδούς εξόδου προς τα δυτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »