“Γεωπολιτική υποβάθμιση της Γερμανίας”

Σε νέα φάση κλιμάκωσης του παγκόσμιου ενεργειακού πολέμου εισήλθε ο πλανήτης μετά την ανατίναξη των ρωσικών αγωγών Nord Stream 1 και 2. Ρώσοι αναλυτές του πανίσχυρου Russian International Affair Counci εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ανατίναξη των αγωγών ήταν σχέδιο το οποίο εκτελέστηκε από τις ΗΠΑ.

Σκοπός η γεωπολιτική υποβάθμιση, αν όχι η διάλυση της Γερμανίας και η άνοδος της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες όπως ανέφερε το WarNews247, λίγο πριν τις εκρήξεις στον Nord Stream, ο Πρόεδρος της Πολωνίας και οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας εγκαινίασαν το αγωγό Baltic Pipe ο οποίος θα μεταφέρει κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νορβηγικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και θα επιτρέψει στην Βαρσοβία να γίνει 100% ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο.

Λίγες μέρες πριν, η Πολωνία ζήτησε αποζημιώσεις μαμούθ 1,3 τρισ ευρώ από την Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι θα απομείνει τελικά από την τωρινή Γερμανία;

 

RIAC: Η Πολωνία πλέον κομβικός ενεργειακός κόμβος – Διέλυσαν τις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας

Όπως αναφέρει το Russian International Affair Council, αυτή η «τρομοκρατική επίθεση» στους ρωσικούς αγωγούς Νord Stream κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας και εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι οδήγησε τα σχέδια του Αγγλοαμερικανικού Άξονα για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.

Η επίθεση εξυπηρετεί πράγματι τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Πολωνίας γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν βρισκόταν πίσω από αυτό που συνέβη ή είχε προηγούμενες γνώσεις γι’ αυτό,  οι υποψίες πρέπει να πέφτουν στους συμμάχους της στον Αγγλοαμερικανικό Άξονα.

Και οι δύο έχουν συμφέρον να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ΕΕ διευκολύνοντας την άνοδο της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης ικανής τελικά να ανταγωνιστεί τον de facto Γερμανό ηγέτη του μπλοκ (τουλάχιστον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με στόχο να βγάλει τη Γερμανία οριστικά έξω από το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι, ο Άξονας πρέπει όχι μόνο να την ξεγελάσει με επιτυχία ώστε να «αυτοκτονήσει» οικονομικά μέσω της συμμόρφωσής της με τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα στρατηγικής ουσιαστικής προσέγγισης με τη Ρωσία στο μέλλον.

Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream επιτυγχάνει ακριβώς αυτό, αποτρέποντας πλήρως τη Γερμανία από το να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε ενεργειακά σχέδια μπορεί να έχει για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας επωφελείται τα μέγιστα από την οικολογική, τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτική Θάλασσα κατά των δύο αγωγών Nord Stream.

Είναι μακριά και οι δύο χώρες από τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που δημιούργησαν και είναι έτσι σε θέση να προωθήσουν τους μεγάλους στρατηγικούς τους στόχους χωρίς κανένα κόστος για τις ίδιες.

Αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας, εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι πήγε τα σχέδιά της για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.

Fedorov: Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται

Τα ατυχήματα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 είναι ωφέλιμα μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Sergey Fedorov, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Εάν δεν επισκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μείνουν χωρίς ρωσικές πρώτες ύλες.

Οι εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή του Yamal-Europe και του ουκρανικού GTS δεν είναι ικανές να λύσουν το πρόβλημα των ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως η διακοπή λειτουργίας των Nord Stream 1 και 2 καθιστά την κατάσταση αδιέξοδο, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία παύση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την ΕΕ.

Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι μέσω ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, αλλά είναι ήδη αρκετά δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο σενάριο.

Υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση: οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματα για την έναρξη του Nord Stream 2 αυξήθηκαν στη Γερμανία και προκύπτει αυτή η κατάσταση. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τρέχουσα κρίση είναι επωφελής μόνο για τους αντιπάλους μας.

«Μπορεί να υποτεθεί ότι κάποιος θα μπορούσε να προσπαθήσει να κάψει γέφυρες με αυτόν τον τρόπο, ώστε οι Γερμανοί να μην έχουν αυταπάτες για τη δυνατότητα επανέναρξης των σχέσεων φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία πλήρως χάρη στο Nord Stream 2», συνοψίζει ο Fedorov.

Τώρα η ΕΕ αναπτύσσει το όγδοο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει την αποσύνδεση της Gazprombank από τη SWIFT, και ένα τέτοιο βήμα σημαίνει τον τερματισμό των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης πληρωμών.

Το ατύχημα στους Nord Stream 1 και 2 ενισχύει αυτή την τάση: μια ομάδα δυτικών πολιτικών θέλει οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν τις σχέσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία και να σταματήσουν να αγοράζουν πρώτες ύλες από την Gazprom, και αυτό αφορά πρωτίστως τη Γερμανία.

Τώρα, για να αποκατασταθούν οι δεσμοί, είναι απαραίτητο να επισκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου και για αυτό, είναι πρώτα απαραίτητο να επιτευχθεί τουλάχιστον συμφωνία.

«Για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά συμφωνιών, διαφορετικά η κατάσταση είναι εναντίον της Ευρώπης. Εάν ο χειμώνας είναι κρύος, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ούτε πρόσθετους όγκους για λήψη χωρητικότητας LNG, ούτε υγροποιημένο αέριο στη διεθνή αγορά», δηλώνει ο Fedorov.

«Μόνο ένα πράγμα είναι σαφές ότι αυτό που συνέβη είναι στα χέρια των Αμερικανών. Το ατύχημα στους Nord Stream 1 και 2 σπάει περαιτέρω τη γέφυρα φυσικού αερίου που θεωρητικά υπήρχε μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γερμανίας», καταλήγει ο Fedorov.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει εδώ και καιρό ως στόχο τη διακοπή των σχέσεων φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και προχωρούν συστηματικά προς την εφαρμογή του.

Μιτράχοβιτς: Εμποδίζουν σενάριο προσέγγισης Ρωσίας – Ευρώπης

Ο ειδικός στον τομέα της ενέργειας Stanislav Mitrakhovich ανέφερε:

“Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν παραδίδονται επί του παρόντος μέσω του Nord Stream. Aυτό συνέβαινε ακόμη και πριν από το ατύχημα ή το δολιοφθορά.

Εάν η Γερμανία συμβιβαστεί και συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία, τότε θεωρητικά, μετά την επισκευή, θα μπορούσαν να εκτοξευθούν οι παραδόσεις μέσω των Nord Stream 1 και 2. Ωστόσο, τώρα που και οι δύο αγωγοί είναι κατεστραμμένοι λόγω ατυχήματος ή δολιοφθοράς, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση.

Το γεγονός αυτό θέτει τέλος στη δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Ελίτ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ΕΕ και να μπλοκάρουν το σενάριο της αποκατάστασης των σχέσεων. Μπορεί να υποτεθεί ότι οι αντίπαλοι της ρωσο-ευρωπαϊκής προσέγγισης ενδιαφέρονται για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων. Πρώτα από όλα οι Αμερικανοί»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »