Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι τουρκικοί πύραυλοι Tayfun «θα χτυπήσουν την Αθήνα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποσήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

Ανακοίνωση κόλαφος για Ερντογάν από χώρες του Κόλπου ενώ καταρρέει ο Λίβυος πρωθυπουργός- Πλακώνουν και οι Κινέζοι στην Λιβύη για εξορύξεις στο Κόλπο της Σύρτης

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε κάτι από εδώ και από εκεί, από την Αμερική μέχρι τα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, κάτι που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του εκστρατεία. Αυτή η εκστρατεία ίσως να είναι η τελευταία για τον ίδιο αφού άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει χώρο σε νεότερους πολιτικούς.

«Θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας, με την υποστήριξη που ζητάμε για λογαριασμό μας για τελευταία φορά από τον λαό μας το 2023», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σαμψούντα, στη βόρεια Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του 2023, αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία από το 2003, ωστόσο αντιμετωπίζει μεγάλες προεκλογικές δυσκολίες, με μεγάλο «αγκάθι» τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία που έχουν χειροτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης του τουρκικού λαού.

Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023 και πλησιάζουν, ο Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003, και το ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα του AKP ελπίζουν να συνεχίσουν να κυβερνούν την Τουρκία, μια χώρα όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί εξασθενούν όλο και περισσότερο τον περασμένο χρόνο.

Ο Τούρκος ηγέτης εδραίωσε σθεναρά την εξουσία του. Η διολίσθηση της Τουρκίας στον αυταρχισμό έχει γίνει πιο έντονη μετά την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.  Όμως ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πληθωρισμού που έχει φτάσει στο 84,4%. Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν επανέλαβε την παλιά του επιθυμία να προετοιμάσει ένα νέο τουρκικό σύνταγμα που θα ήταν «δημοκρατικό, απλό και οραματικό».

Αυτό το σχέδιο έγινε αντιληπτό από ορισμένους παρατηρητές ως επιθυμία τροποποίησης του ορίου των δύο προεδρικών εντολών κατ’ ανώτατο όριο, που προβλέπεται από το ισχύον τουρκικό σύνταγμα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »