“Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος για να μην θρηνήσουμε θύματα”. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ την ίδια στιγμή έχει γίνει γνωστό από το Ν.Χαρδαλιά ότι στο τραπέζι είναι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ειδικά σε 16 περιοχές.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν».

«Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» σημείωσε, λέγοντας πως η απόφαση να ανοίξουν κάποια καταστήματα ήταν πολιτική για να κινηθεί λίγο η οικονομία.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας ή τα σχολεία ο καθηγητής εξηγεί: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την υγεία».

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερης κινητικότητας. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια επιδημία από μια νόσο που μεταδίδεται με την αναπνοή» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι τα βόρεια σύνορα ήταν ανοιχτά και η Σερβία ήταν μία από τις χώρες στην οποία ο κορωνοϊός είχε μεγάλη διασπορά.

Χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς κατονόμασε τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και προειδοποίησε με νέα, πιο αυστηρά μέτρα εάν δεν πέσουν τα κρούσματα.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα, όπου παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο παρά το lockdown για τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

Τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής:

587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80,

548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84,

486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103,

454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83,

376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και

172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται «μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά», διαπιστώνουν στην Πολιτική Προστασία με συνέπεια ο Νίκος Χαρδαλιάς να απευθύνει νέα έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραπάνω έξι περιοχές οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, καθώς διαπιστώνεται ότι παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο -παρά την όποια μικρή, είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων- και οι εξής 10 Περιφερειακές Ενότητες:

Θεσσαλονίκης με 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται

Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται

Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται

Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται

Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται

Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται

Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται

Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται

Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται

Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »