Δείτε τα παραδείγματα
Ένα νέο τοπίο για εργαζομένους, καταναλωτές, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνεται από σήμερα καθώς ενεργοποιείται το πακέτο μέτρων με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Μετά το lockdown και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές τους, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν όρθιες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετρούν απώλειες και «αποζημιώσεις», οι τουριστικές επιχειρήσεις αγωνιούν για την επόμενη μέρα και ο κλάδος των αερομεταφορών δοκιμάζει τις αντοχές του.

Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων για φέτος – Δείτε παραδείγματα

Από την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% θα βρεθούν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με μειωμένο ωράριο εργασίας και μείωση μισθού, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές καθώς και όσοι απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα δουν να παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους λαμβάνοντας το επίδομα των 534 ευρώ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ίσως και πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα θα τεθούν σε καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης, με το κράτος να επιδοτεί το 60% των απωλειών που θα έχουν οι μισθοί τους λόγω του μειωμένου ωραρίου. Ο νέος μηχανισμός «Συν-Εργασία» θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τον κλάδο των αερομεταφορών όπου θα ισχύει έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να μειώνουν τον χρόνο εργασίας όλων των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλουν το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος που θα χάνουν οι εργαζόμενοι για τις ώρες τις οποίες δεν θα εργάζονται, ενώ όριο ασφάλειας θα αποτελεί ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζομένων δεν θα μπορεί να υπολείπεται των 650 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στον νέο μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% από τον Μάρτιο και μετά, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες καθώς και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Μείωση ΦΠΑ

Παράλληλα από σήμερα θα κοστίζουν φθηνότερα τα εισιτήρια σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, αεροπλάνα και πλοία λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 13%, ενώ αλλάζουν και οι τιμοκατάλογοι στα καταστήματα εστίασης καθώς ο καφές, τα ροφήματα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά θα σερβίρονται με μειωμένο ΦΠΑ στο 13%.

Όπως προκύπτει από την τροπολογία, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:

Μεταλλικό νερό
Αναψυκτικό τύπου κόλα
Λεμονάδα-Λεμονίτα
Πορτοκαλάδα
Βυσσινάδα
Παγωμένο τσάι
Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
Καφές, τσάι
Υποκατάστατο γάλακτος
Σοκολατούχο γάλα
Φρουτοχυμός
Νέκταρ χυμών
Τονωτικά παρασκευάσματα
Ισοτονικά παρασκευάσματα
Ενεργειακά ποτά
Επίσης το 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:
Εισιτήρια κινηματογράφων
Αεροπορικά εισιτήρια
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)
Τα ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισπράξουν και τον Ιούνιο μειωμένο κατά 40% ενοίκιο από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και από τις επιχειρήσεις που ανέβασαν ρολά τον Μάιο. Η μείωση του ενοικίου ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική στέγη. Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τις 31 Ιουλίου 2020 και μετά.

Μειώνεται το ΦΠΑ από 1η Ιουνίου – Όλες οι αλλαγές
Όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν
Επίσης, σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ανοίγει μια σειρά από καταστήματα. Οι κανόνες ασφαλείας για τον περιορισμό διασποράς του κορνωοϊού στα εν λόγω καταστήματα, θα ανακοινωθούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Η λίστα:
55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
93.11. 10.03 / Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.
94.99.16.01 / Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »