Το Σύμπαν για το ανθρώπινο μυαλό είναι κάτι άπειρο, κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον για το δικό μας Σύμπαν (γιατί μάλλον υπάρχουν άπειρα σύμπαντα), το οποίο είναι πεπερασμένο με αρχή, μέση και τέλος.

Όλα ξεκίνησαν με μια «Μεγάλη Έκρηξη» και αμέσως μετά από αυτό το γεγονός τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια συνέβησαν αμέτρητα βίαια φαινόμενα.
Οι αστρονόμοι του τηλεσκοπίου Gemini-North της Χαβάης, έκαναν την σπάνια παρατήρηση μιας έκλαμψης από σύντομη έκρηξη ακτίνων γάμμα, η οποία σημειώθηκε σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι σπάνιο, διότι είναι από τα πιο απομακρυσμένα παρόμοια περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί από τους επιστήμονες.

Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο από τη Γη, τόσο πιο αμυδρό θα είναι και το φως που εκπέμπει και που θα είναι ορατό στον πλανήτη μας και φυσικά τόσο πιο πίσω στο παρελθόν θα βρίσκεται, αφού το φως του είναι αυτό που μας ενημερώνει για την «πραγματικότητά» του σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν διαπίστωσαν την απόσταση που σημειώθηκε η έκλαμψη, η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές που έχει παρατηρηθεί.

Δηλαδή είδαν ένα γεγονός που έλαβε χώρα 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το συγκεκριμένο φως ήταν η έκλαμψη μιας σύντομης έκρηξης ακτίνων γάμμα (SGRB) και είναι η δεύτερη πιο μακρινή που έχει εντοπιστεί. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως η εν λόγω έκρηξη, σημειώθηκε 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια μετά από το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη που σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιούργησε το σύμπαν. Επίσης, το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί και την πιο απομακρυσμένη σύντομη έκρηξη ακτίνων γάμμα που παρατηρήθηκε και υπολογίστηκε.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters την Τρίτη, συντάχθηκε από την βοηθό καθηγητή του πανεπιστημίου Northwestern, Γουέν-φάι Φονγκ, η οποία δήλωσε πως, η ομάδα «σίγουρα δεν περίμενε να ανακαλύψει ένα μακρινό SGRB, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ αμυδρά».

Τα SGRB, οι σύντομες εκρήξεις ακτίνων γάμμα, προκαλούνται συνήθως από τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων, τα οποία απελευθερώνουν μια απίστευτη έκρηξη φωτεινής ενέργειας. Μέχρι να φτάσει στη Γη, όμως, αυτή η απελευθέρωση ενέργειας είναι τόσο αχνή όσο και φευγαλέα. Τέτοιες εκρήξεις διαρκούν μόλις λίγες ώρες πριν ξεθωριάσουν.

Η άμεση αντίδραση των επιστημόνων έδωσε ακριβή στοιχεία

Αυτή την έκρηξη, που ονομάστηκε SGRB181123B, οι ερευνητές μπόρεσαν να την εντοπίσουν μέσω ενός συνδυασμού ακριβούς επιστήμης και απόλυτης τύχης.

Ανιχνεύθηκε αρχικά το βράδυ των Ευχαριστιών το 2018 από τη NASA, η ομάδα του πανεπιστημίου Northwestern γρήγορα τοποθέτησε το τηλεσκόπιο Gemini-North προς την απαραίτητη κατεύθυνση, για να μετρήσουν το μέγεθος της λάμψης. Ορισμένες παρατηρήσεις από τη Χιλή και την Αριζόνα βοήθησαν, στο να δημιουργηθεί μια εικόνα σχετικά με το τι αφορούσε η έκλαμψη.

Λόγω της άμεσης αντίδρασης της ομάδας, «μπορέσαμε να λάβουμε ακριβείς παρατηρήσεις της έκρηξης, λίγες ώρες μετά την ανακάλυψή της», δήλωσε η Κέρι Πάτερσον, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα μυστικά του «έφηβου» σύμπαντος

Η ανακάλυψη είναι σημαντική, επειδή η έκλαμψη συνέβη όταν το σύμπαν ήταν μόλις στα εφηβικά του στάδια. Περίπου στο 30% της τρέχουσας ηλικίας του και έτσι προσφέρει μια σπάνια ματιά στις συγχωνεύσεις νετρονίων, σε μια περίοδο γνωστή ως «κοσμικό υψηλό μεσημέρι».

«Η εύρεση ενός SGRB σε αυτό το σημείο στην ιστορία του σύμπαντος, υποδηλώνει πως, σε μια εποχή που το σύμπαν σχημάτιζε πολλά άστρα, το ζεύγος των άστρων νετρονίων μπορεί συγχωνεύθηκε αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Φονγκ.

Λογικό άλλωστε, από την στιγμή που το τότε Σύμπαν, ήταν ιδιαίτερα πυκνό και στις αρχές της «ζωής» του. Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Σύμφωνα με την Θεωρία των Υπερχορδών, το δικό μας Σύμπαν μπορεί να είναι μια απλή «παλλόμενη» σφαίρα χωροχρόνου που εκρήγνυται και «μαζεύεται» ξανά και ξανά, όπως κάνουν άπειρες άλλες τέτοιες σφαίρες.

Βέβαια αυτό, για την δική μας μικρή πεπερασμένη ζωή φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά από την άλλη πρόκειται για έννοιες που βοηθούν περισσότερο στην κατανόηση της απειρίας του Θεού σε μεταφυσικό-επιστημονικό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »