Τα ρίχνει όλα στους λοιμωξιολόγους ο πρωθυπουργός!
Σε πολύ δύσκολη βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία με την επιμονή της στην πολιτική των lockdown εκτόξευσε κρούσματα και νεκρούς μέσα σε μόλις 5 μήνες, από 2556 & 709 των Νοέμβριο σε 4.340 & 8.160(!) τον Μάρτιο.

Με λίγα λόγια τα locdown της κυβέρνησης πρόσθεσαν περίπου 7.400 νεκρούς από κορωνοϊό μέσα σε μόλις 5 μήνες, ενώ τους προηγούμενους 8 μήνες πριν το σκληρό lockdown ήταν μόλις 709!
Μάλιστα αυτό ανέφερε χθες η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία είπε πως τελικά αποδείχθηκε λάθος η απόφαση των λοιμωξιλόγων να κλείσουν τον κόσμο στα σπίτια του, καθώς έτσι αυξήθηκαν τα κρούσματα
Έτσι, η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να απαλύνει την πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο από τα Lockdown έχει καταρρεύσει τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά, ανοίγοντας τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο τα οποία είχε απαγορέψει πριν λίγο καιρό.

Βέβαια βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πρέπει τώρα να δικαιολογήσει το άνοιγμα της χώρας με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και διασωληνωμένων, κάτι που εκ των πραγμάτων αποτελεί παραδοχή ότι η πολιτική των lockdown απέτυχε και κατέστρεψε τη χώρα τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά.

Γι’ αυτό χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλάμβανε σχεδόν «αυτιστικά» πως «δεν είναι άνοιγμα, είναι αναπροσαρμογή», μάλιστα «καρφώνοντας» την επιτροπή και λέγοντας πως αυτός «διαφωνούσε» με την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Αλήθεια; μήπως κυβερνά η επιτροπή την Ελλάδα και δεν το ξέρουμε; Ο ρόλος της απ΄ όσο γνωρίζουμε είναι συμβουλευτικός και η τελική απόφαση είναι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τι θα πει «διαφωνούσε»;

Αν διαφωνούσε ας μην το εφάρμοζε, εφόσον το εφάρμοσε σημαίνει ότι τελικά συμφώνησε και να ακούγονται τέτοιου είδους δικαιολογίες δημοτικού από τον επικεφαλής της χώρας αν μη τι άλλο προβληματίζει για το αν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που έχει αναλάβει.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων φυσικά κι έχει βαρύτατες ευθύνες για την οικονομική & υγειονομική κατάσταση της χώρας αλλά η μεγαλύτερη και βαρύτερη ευθύνη είναι της κυβέρνησης!

Αν οι δικοί μας λοιμωξιολόγοι ήταν άσχετοι ας έφερναν σοβαρούς από το εξωτερικό… πχ. όπως αποδείχθηκε η Σουηδία έχει εξαιρετικούς, οι οποίοι έσωσαν τη χώρα υγειονομικά και οικονομικά.

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα Σαββατοκύριακα)

Οι περιπτώσεις που επιτρέπονται είναι:

Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.
Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.
Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).
Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με SMS στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Τα ψώνια θα γίνονται με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

Πώς θα ψωνίζουμε

Οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

τα συνοικιακά καταστήματα
τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα
Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
outlets
εμπορικά κέντρα
εκπτωτικά χωριά
Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »