Όταν ο Α.Γεωργιάδης έλεγε πως τα γυμναστήρια θα ανοίξουν «μόνο για τους εμβολιασμένους»
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση διέρρεε με σχετική ευκολία τα «προνόμια» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει μάλιστα δημοσίως ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν μόνο για τους εμβολιασμένους.

Τελικά τα γυμναστήρια όχι μόνο δεν άνοιξαν μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να τηρούν τα ίδια μέτρα με τους μη εμβολιασμένους, όπως η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Ενώ -μέχρι στιγμής- θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test, αν και σύμφωνα με όσα διαρρέει πάλι η κυβέρνηση στα μέσα Ιουνίου θα σταματήσουν τα self test για τους εμβολιασμένους.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση με διάφορες υποσχέσεις προσπαθεί να οδηγήσει τους πολίτες στον εμβολιασμό, καθώς παρά το επίσημο αφήγημα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών παραμένει χαμηλός -μόλις χθες ξεπεράσαμε τους 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους.

Από σήμερα λοιπόν λειτουργούν ξανά και τα γυμναστήρια με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες την Παρασκευή (28/05) και, σύμφωνα με αυτές, ισχύουν τα εξής:

Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση, μπορούν να μην φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους.
Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα γυμναστήρια

Με αυστηρά μέτρα προστασίας για τη νόσο COVID-19 πρόκειται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, τόσο όσον αφορά στους αθλούμενους όσο και στους εργαζόμενους, σύμφωνα με την προαναφερθείσα σχετική ΚΥΑ.
Αυτά είναι τα εξής:

Λειτουργία χώρου άθλησης

Τοποθέτηση σταθερού προστατευτικού χωρίσματος από διαφανές υλικό (plexiglass) στην υποδοχή του γυμναστηρίου, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο το προσωπικό όσο και τα εισερχόμενα μέλη του γυμναστηρίου.
Ανάρτηση οδηγιών, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, που αφορούν σε κανόνες αναπνευστικής υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας), εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, τήρηση αποστάσεων (σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω).
Ταυτόχρονη παρουσία ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των μελών του προσωπικού του γυμναστηρίου), ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του γυμναστηρίου [ένα άτομο ανά 10 τ.μ.) ενώ για ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής, που εκτελούνται ανά ομάδες, εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
Είσοδος των αθλουμένων με προ-συνεννόηση για την ημέρα και ώρα προσέλευσής τους, μέσω τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος και με καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο), προκειμένου να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self test για όσους είναι δικαιούχοι self testing ή με rapid test για τους υπολοίπους και το αποτέλεσμα είτε του self-test είτε του rapid test επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά.
Κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο Εισερχομένων Εξερχομένων στην Αθλητική εγκατάσταση», στον οποίο δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.
Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού: αλκοολούχο αντισηπτικό πυκνότητας τουλάχιστον 70%, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης.
Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία.
Απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (π.χ. διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά) ή κατασκευή ακρυλικών υαλοπινάκων, που θα βρίσκεται έμπροσθεν των οργάνων και καθ’ όλο το μήκος αυτών ιδανικά και με επάνω καλυπτικό τμήμα (οροφή), το οποίο θα καθαρίζεται με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν την χρήση του από τον επόμενο αθλούμενο.
Καθαρισμός/απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.
Συνεχής και επαρκής αερισμός των εγκαταστάσεων με φυσικό αερισμό και όσον αφορά στη χρήση κλιματιστικών μονάδων, εφαρμογή των εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.
Στους χώρους αναμονής αφαιρούνται περιττά αντικείμενα (π.χ. περιοδικά) και τηρούνται οι κανόνες της φυσικής απόστασης.
Πώς θα λειτουργούν τα αποδυτήρια

Τα αποδυτήρια να χρησιμοποιούνται μόνο για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των εισερχόμενων στο γυμναστήριο μελών, όπου υπάρχουν ατομικά ερμάρια, στα οποία θα γίνεται απολύμανση πριν από κάθε χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση των λουτρών και η χρήση σάουνας, όπου υπάρχει.
Να υπάρχει αλκοολούχο αντισηπτικό (με αντλία) σε εμφανή σημεία στο χώρο των αποδυτηρίων.
Ανάμεσα στα καθίσματα να παρεμβάλλεται ένα κενό κάθισμα.
Ο χώρος να αερίζεται κατά προτίμηση από ανοικτά παράθυρα. Σε ό,τι αφορά στη χρήση του κλιματισμού εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. Εάν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, ρύθμιση για ροή αέρα από μέσα προς τα έξω χωρίς ανακύκλωση.
Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας του πρέπει να φορά στολή/ρόμπα εργασίας, διπλή μάσκα ή εναλλακτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) και γάντια μίας χρήσεως, τα οποία θα πρέπει να αλλάζει τακτικά. Μετά την αφαίρεση των γαντιών θα πρέπει να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα] και, αφού τα χέρια στεγνώσουν καλά, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών. Πρόσθετος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά και αδιάβροχη ποδιά, μπορεί να χρειάζεται κατά την παρασκευή διαλυμάτων, ανάλογα με το καθαριστικό/απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία καθαρισμού, για την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος. Μετά την αφαίρεσή τους τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι και να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα].
Μετά τη χρήση των εγκαταστάσεων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.
Χρήση τουαλέτας: Κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού S σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό νερού Sνιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία, χειροπετσέτες, ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων, τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας).
Οδηγίες για το προσωπικό

Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή εναλλακτικά μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
Αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας.
Άμεση απομάκρυνση από τον χώρο στην περίπτωση που μέλος του προσωπικού παρουσιάσει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης σε εργαζόμενο η επάνοδος στην εργασία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Εάν μέλη του προσωπικού ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να υφίσταται πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.
Συστάσεις για αθλούμενους

Σύσταση για μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
Οι αθλούμενοι φορούν είτε διπλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.
Όσοι αθλούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση, μπορούν να μην φορούν μάσκα, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από άλλους αθλούμενους.
Αθλούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
Χρήση υγιεινής των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
Εφαρμογή κανόνων κοινωνικής απόστασης και αποφυγή κοινωνικών επαφών, εναγκαλισμών και χειραψιών, στους χώρους του γυμναστηρίων.
Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και σύσταση να έχουν ένα ζευγάρι αθλητικά υποδήματα αποκλειστικά για χρήση στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν εκτός του χώρου του γυμναστηρίου.
Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθος τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
Πλύσιμο των ρούχων και πετσετών, που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο, στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60°C).
Τι άλλο ανοίγει σήμερα

Εκτός από τα γυμναστήρια, επαναλειτουργούν και άλλες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες από σήμερα (31/05), με υγειονομικό πρωτόκολλο για τη νόσο COVID-19.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή (28/05) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αρχίζει ξανά η χρήση γηπέδων 5×5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Επίσης, αρχίζουν εκ νέου οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, με προϋποθέσεις, καθώς και οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων θα γίνονται διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Ακόμα, από σήμερα (31/05) επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων αισθητικής, καθώς και τα catering και οι χώροι δεξιώσεων σε εξωτερικούς χώρους βάσει των κανόνων λειτουργίας της εστίασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »