Ο Μπάϊντεν δείχνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει το κύρος των ΗΠΑ διεθνώς. Η ηγετική ομάδα που επέλεξε να τον βοηθήσει κατατείνει προς τούτο
Ενώ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για την εθνική του ασφάλεια και την ομάδα εξωτερικής πολιτικής την Τρίτη, ο Joe Biden δήλωσε ότι «η Αμερική επέστρεψε» και είναι «έτοιμη να ηγηθεί του κόσμου».

Τα σχόλια του πρώην αντιπροέδρου είναι μια προφανής κίνηση αντίβαρο στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Trump «America First».

Αναφερόμενος ο Μπάϊντεν στην ηγετική του ομάδα ανέφερε: «Είναι μια ομάδα που αντανακλά το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να ηγηθεί του κόσμου, να μην υποχωρήσει από αυτό, να καθίσει για άλλη μια φορά στην κορυφή του τραπεζιού, έτοιμη να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της, να μην απορρίψει τους συμμάχους της, έτοιμη να υπερασπιστεί τις αξίες μας».

Στην ομάδα περιλαμβάνεται ο Anthony Blinken, πρώην αξιωματούχος της διοίκησης Ομπάμα και μακροχρόνιος βοηθός του Μπάιντεν, ο οποίος έχει ιστορικό πιέσεων για αμερικανική επέμβαση σε μέρη όπως το Ιράκ, η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη.

Ο Μπάιντεν είπε στο δελτίο ειδήσεων στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ, ότι ο διορισμός του Blinken θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τόνισε την ανάγκη ανοικοδόμησης συμμαχιών.

Τόνισε εμφατικά ότι οι ηγέτες Μεγάλων Δυνάμεων με τους οποίους έχει μιλήσει, «προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβεβαιώσουν τον ιστορικό ρόλο τους ως παγκόσμιου ηγέτη».

Την ηγετική ομάδα του Μπάϊντεν απαρτίζουν σημαίνοντα στελέχη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Avril Haines η οποία επιλέχθηκε ως διευθυντής όλων των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Νωρίτερα είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής διευθυντής της CIA και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον Ομπάμα.

Η Haines έχει ιστορία καλύψεως για προγράμματα βασανιστηρίων της CIA και υπηρέτησε υπό τον πρώην επικεφαλής της CIA John Brennan όταν η κυβέρνηση Ομπάμα αύξησε δραματικά τις επιθέσεις με drones.

Άλλοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν τον Τζέικ Σούλιβαν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκα για να ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όλοι οι πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Τζον Κέρι επιλέχθηκε επίσης για μια νέα θέση που θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή.

Εκτίμηση είναι ότι η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με τον νέο Πρόεδρό τους Μπάϊντεν θα είναι κατά πολύ περισσότερο παρεμβατική, σε σχέση με εκείνη του Τράμπ.

Επιπλέον οι σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ θα αναθερμανθούν, ενώ “δικτατορίσκοι” όπως ο Ερντογάν, που επιθυμούν να επιβάλλουν την παράνομη γαλάζια πατρίδα τους, τον προπολεμικό μυστικό όρκο τους και να αναβιώσουν μια αυτοκρατορία η οποία δεν υπάρχει εδώ και 2 αιώνες, θα έχουν πλέον ώς επιλογή να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

Ο καιρός που ο Ερντογάν αυθαιρετούσε και προκαλούσε συνεχώς συμμάχους, ενώ έχαιρε της ασυλίας των ΗΠΑ ελέω Τράμπ, πέρασε ανεπιστρεπτί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »