Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας περνούν και πάλι μια δύσκολη περίοδο και δυσάρεστες συνέπειες περιμένουν την Τουρκία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε συνομιλίες με δύο σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες, την Αίγυπτο και το Ιράν.”
Οι Ρώσοι σημειώνουν, ότι αυτή ήταν μια προειδοποίηση για την Άγκυρα. Η Αίγυπτος είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο των Ρώσων μετά την Τουρκία. Οι συνομιλίες για την επανέναρξη απευθείας πτήσεων με τη χώρα της Μέσης Ανατολής ξεκίνησαν ακριβώς όταν η Ρωσία έκλεισε τις πτήσεις προς την Τουρκία.”
Φυσικά, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση, η οποία είναι πολύ καλύτερη στο Κάιρο παρά στην Άγκυρα, ωστόσο, το ρωσικό ΜΜΕ πιστεύει ότι μπορούν να εντοπιστούν και άλλα πολιτικά σήματα.
”Ο τουρισμός είναι σίγουρα πολύ σημαντικός για την Άγκυρα, αλλά η συνάντηση του Λαβρόφ με Αιγύπτιους Αξιωματούχους, έγινε αμέσως μετά την Τουρκική φιλοξενία του ηγέτη της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι.”
Υπενθυμίζουμε ότι ειπώθηκαν πράγματα που ήταν δυσάρεστα για τη Ρωσία, όπως ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Κιέβου, για την επιστροφή της Κριμαίας.
”Η Άγκυρα προσπαθεί να πλησιάσει πιο κοντά στο Κάιρο και να επιδιορθώσει μια σχέση που έχει κλονιστεί σοβαρά από το αιγυπτιακό πραξικόπημα το 2011. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες μπορεί να είναι μάταιες ακριβώς λόγω της Ρωσίας”, αναφέρει η ρωσική πηγή.
”Η Αίγυπτος έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, η ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας στο ουκρανικό ζήτημα θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τις εξελίξεις στη Λιβύη.”
”Αποδεικνύεται ότι με την ανοιχτή αντίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Άγκυρα μπορεί να χάσει όχι μόνο επικερδείς συμβάσεις με τη Μόσχα, αλλά και να χαλάσει τις σχέσεις με άλλους σημαντικούς εταίρους.”
Η επίσκεψη του Λαβρόφ στο Κάιρο ήταν μια προειδοποίηση για τους Τούρκους πολιτικούς. Στο μέλλον, η Άγκυρα πρέπει να είναι πιο προσεκτική και να απέχει από τις κατηγορηματικές θέσεις που δείχνει στο ουκρανικό ζήτημα”, καταλήγει το άρθρο.
Η Τουρκία νομίζει αφελέστατα ότι μπορεί να “παίζει” μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και άλλοτε να φοράει το “Νατοϊκό καπέλο” όπως τώρα στην Ουκρανία και άλλοτε το “Ρωσικό κράνος” όπως νωρίτερα στη Συρία. Το μόνο τελικά που θα κερδίσει η Τουρκία θα είναι να την βάλουν στο περιθώριο οι δύο υπερδυνάμεις!