Ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Σουντάρ Πιτσάι της Alphabet (μητρικής της Google) και τα αφεντικά της IBM, της Adobe, της Palo Alto Networks, της VMWare και του Vimeo κατάγονται όλοι από την Ινδία. «Οι άνθρωποι ινδικής καταγωγής αντιστοιχούν μόλις στο 1% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ και στο 6% του εργατικού δυναμικού της Silicon Valley – ωστόσο εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις κορυφαίες θέσεις. Γιατί;», διερωτάται σε δημοσίευμά του το BBC. 

«Κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν “εκπαιδεύει” τόσο πολλούς πολίτες με τόσο μαχητικό τρόπο, όσους η Ινδία», εξήγησε ο Ραμαμπαντράν Γκοπαλακρισνάν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ινδικής πολυεθνικής Tata Sons και συγγραφέας του βιβλίου «The Made in India Manager».

«Από τα πιστοποιητικά γέννησης μέχρι τα πιστοποιητικά θανάτου, από τις εισαγωγές στα σχολεία μέχρι την εύρεση εργασίας, από τις ακατάλληλες υποδομές έως τις ανεπαρκείς ικανότητες», η ενηλικίωση στην Ινδία προετοιμάζει τους Ινδούς για να καταστούν «φυσικοί μάνατζερ», συμπλήρωσε.

Γεννημένοι στο χάος

Με άλλα λόγια, «ο ανταγωνισμός και το χάος» καθιστά τους Ινδούς «προσαρμοστικούς λύτες προβλημάτων», ενώ το γεγονός ότι συχνά δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική παρά στην προσωπική ζωή, λειτουργεί υπέρ τους, στο πλαίσιο της εργασιομανίας που εξακολουθεί να αποτελεί θρησκεία στις αμερικανικές πολυεθνικές.  «Αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά κορυφαίων ηγετών οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε ο ινδός ειδικός.

Οι ινδικής καταγωγής διευθύνοντες σύμβουλοι της Σίλικον Βάλεϊ ανήκουν επίσης σε μία μειοψηφία τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εύπορων και μορφωμένων πολιτών στις ΗΠΑ. Περίπου ένα εκατομμύριο εξ αυτών είναι επιστήμονες και μηχανικοί.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι βίζες εργασίας, σε ποσοστό 70%, που εκδίδονται από τις αμερικανικές αρχές καταλήγουν σε μηχανικούς λογισμικού από την Ινδία, ενώ σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, όπως το Σιάτλ, το 40% όλων των ξένων μηχανικών κατάγονται από την Ινδία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «The Other One Percent: Indians in America», πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δραστικής αλλαγής της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής που σημειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1960. Στον απόηχο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, οι ποσοστώσεις εθνικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από άλλες που εστίαζαν περισσότερο στα προσόντα και στις επανενώσεις οικογενειών.

Μέσα σε λίγα χρόνια, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ινδοί –επιστήμονες, μηχανικοί και γιατροί αρχικά, και κυρίως μηχανικοί λογισμικού στη συνέχεια– άρχισαν να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο 37χρονος Παράγκ Αγκραβάλ είναι ο CEO του Τwitter. Εξαρχής η μειονότητα των ινδών μεταναστών διέφερε από όλες τις υπόλοιπες ομάδες μεταναστών, καθώς το κριτήριο επιλογής τους ήταν «τριπλό»: όχι μόνον συγκαταλέγονταν μεταξύ των προνομιούχων Ινδών των ανώτερων καστών που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο, αλλά ανήκαν σε ένα ακόμη πιο προνομιούχο υποσύνολο που είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει περαιτέρω χρήματα για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος τις κορυφαίες θέσεις στις κορυφαίες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ.

Από τα χαμηλά, στην κορυφή

«Αποτελούν την αφρόκρεμα και εργάζονται σε εταιρείες στις οποίες οι καλύτεροι φτάνουν στην κορυφή. Τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλεϊ τους προσέφεραν επίσης ένα πλεονέκτημα – η ιδέα ήταν ότι ο ένας θα συνέδραμε τον άλλον», σημείωσε ο επίσης ινδικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας και επιφανής ακαδημαϊκός Βιβίκ Γουάντουα.

Πρόσθεσε επίσης ότι πολλοί από τους γεννημένους στην Ινδία διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών κατάφεραν να φτάσουν έως την κορυφή, αρχίζοντας από τη βάση, διαδικασία κατά την οποία απέκτησαν μια ιδιαίτερη αίσθηση της ταπεινότητας που τους ξεχωρίζει από πολλούς ιδρυτές-διευθύνοντες συμβούλους που έχουν κατηγορηθεί για υπέρμετρη αλαζονεία.

Ο Βιβίκ Γουάντουα υποστηρίζει ότι άνθρωποι όπως ο Σάτια Ναντέλα και ο Σουντάρ Πιτσάι, πέρα από ικανότατοι στη δουλειά τους, είναι επίσης φορείς μιας πιο «ευγενικής» κουλτούρας, που τους καθιστά ιδανικούς για την κορυφαία θέση, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών έχει μειωθεί κατακόρυφα, εν μέσω ακροάσεων στο Κογκρέσο, αντιπαραθέσεων με ξένες κυβερνήσεις και της τρομακτικής διεύρυνσης του χάσματος που χωρίζει τους πλουσιότερους πολίτες της Σίλικον Βάλεϊ από την υπόλοιπη Αμερική.

 

Ακολουθεί η λίστα με τους κορυφαίους Ινδούς CEOs σε όλο τον κόσμο:

  1. Satya Nadella – Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft
  2. Sundar Pichai – Διευθύνων Σύμβουλος, Google LLC & Alphabet INC
  3. Parag Agrawal – Διευθύνων Σύμβουλος, Twitter
  4. Nikesh Arora – Διευθύνων Σύμβουλος, Palo Alto Networks
  5. Shantanu Narayen – Διευθύνων Σύμβουλος, Adobe Inc.
  6. Arvind Krishna – Διευθύνων Σύμβουλος, IBM Group
  7. Jayshree Ullal – Διευθύνων Σύμβουλος, Arista Networks
  8. George Curian – Διευθύνων Σύμβουλος, NetApp
  9. Sanjay Mehrotra – Διευθύνων Σύμβουλος, Micron Technology

 

1. Satya Nadella – Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft

Satya Nadella, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, είναι ινδικής καταγωγής αμερικανικό στέλεχος επιχειρήσεων. Έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft στις 4 Φεβρουαρίου 2014.

Μιλώντας για το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Manipal Institute of Technology στην Καρνατάκα. Επίσης, έχει κάνει MBA από το University of Chicago Booth School of Business ενώ εργάζεται με πλήρη απασχόληση στη Microsoft.

 

2. Sundar Pichai – Διευθύνων Σύμβουλος, Google LLC & Alphabet INC

Σούνταρ Πιχάι, στο πλήρες Pichai Sundararajan, είναι ένα από τα δημοφιλή ονόματα στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet Inc. και της θυγατρικής της Google από το 2015. Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1972 στο Madurai του Ταμίλ Ναντού.

3. Parag Agrawal – Διευθύνων Σύμβουλος, Twitter

Το Twitter έχει τώρα νέο CEO. Μετά την παραίτηση του Jack Dorsey από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter, η Parag Agrawal γεμίζει τα παπούτσια. Είναι ινδοαμερικανός στέλεχος τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος του Twitter από τον Νοέμβριο του 2021. Δεν είναι δημοφιλές όνομα, ωστόσο, είναι μέλος του οργανισμού από το 2011. Διορίστηκε ως Chief Technology Officer (CTO) το 2017.

4. Nikesh Arora – Διευθύνων Σύμβουλος, Palo Alto Networks

Ο Nikesh Arora είναι ινδοαμερικανός επιχειρηματίας και είναι Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Palo Alto Networks. Διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος την 1η Ιουνίου 2018. Πριν από αυτό, ήταν ανώτερο στέλεχος της Google.

 

5. Shantanu Narayen – Διευθύνων Σύμβουλος, Adobe Inc.

Από τον Δεκέμβριο του 2007, ο Shantanu Narayen υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Adobe Inc. Γεννήθηκε στο Hyderabad της Ινδίας σε οικογένεια που μιλούσε Τελούγκου. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Ηλεκτρονική και Μηχανικός Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Osmania στο Hyderabad. Αργότερα, έκανε MBA από το Haas School of Business, University of California, Berkeley.

5. Arvind Krishna – Διευθύνων Σύμβουλος, IBM Group

Ο Arvind Krishna είναι στέλεχος επιχειρήσεων Ινδο-Αμερικανού και υπηρετεί τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της IBM από τον Απρίλιο του 2020. Επίσης, του ανατέθηκε ο ρόλος του Προέδρου τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε πτυχίο B.tech στον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό το 1985 από τον Ινδό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Κανπούρ.

7. Jayshree Ullal – Διευθύνων Σύμβουλος, Arista Networks

Ο Jayshree Ullal είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arista Networks που είναι μια αμερικανική εταιρεία δικτύωσης cloud. Είναι μια Αμερικανίδα δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Και μετά, πήρε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Santa Clara.

8. George Curian – Διευθύνων Σύμβουλος, NetApp

Ο George Curian είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της NetApp, μιας εταιρείας που παρέχει λύσεις διαχείρισης δεδομένων για το cloud. Γεννήθηκε στην Κεράλα της Ινδίας. Έχει εργαστεί σε ορισμένους άλλους κορυφαίους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Akamai Technologies και Oracle, προτού ανατεθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της NetApp. Ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούνιο του 2015.

9. Sanjay Mehrotra – Διευθύνων Σύμβουλος, Micron Technology

Ο Sanjay Mehrotra είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Micron Technology. Ήταν επίσης ο συνιδρυτής της SanDisk. Γεννήθηκε στο Κανπούρ της Ινδίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »