Αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα
ΗΜόσχα σε αντίθεση με την Κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Μία παρέμβαση – φωτιά υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έκανε πριν από λίγο η ρωσική πρεσβεία με επίσημη ανακοίνωση της.
Η ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.»
Δηλαδή η Ρωσία αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και στο Καστελόριζο, σε αντίθεση με το Μ. Μαξίμου, που χθες έδειξε πως δεν έχει καν ως σκέψη μία τέτοια κίνηση.
νική αντίδραση: Μεταξύ Καρπαθού & Ρόδου ”Oruc Reis” & ”Kanuni”!
Τι δήλωσε χθες ο Γεραπετρίτης
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον Alpha αναφέρθηκε στις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης ενώ τόνισε πως «είναι εύκολοι οι λεονταρισμοί για μονομερή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια».
«Η κυβέρνηση γνωρίζει πάντα όλα τα δεδομένα και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε μια εξαιρετικά ισχυρή διπλωματική θέση. Η Τουρκία αισθάνεται διπλωματικά αδύναμη και θέλει να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα για την καθυστέρηση ή μη διενέργεια των διερευνητικών επαφών. Και αυτό είναι μια εγγενώς αποτυχημένη απόπειρα. Δεν έχουν κάτι να αποδώσουν οι λεονταρισμοί», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα κάλεσε τα κόμματα «στα εθνικά ζητήματα να μην υπάρχει ανέξοδη αντιπολίτευση. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διπλωματία είναι μαραθώνιος». Ως προς τις «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε: «Για εμάς η στρατηγική έχει δύο πυλώνες: Πρώτον να κερδίσουμε όλα τα διπλωματικά ερείσματα, χάρη σε αυτή την ισχυρή διπλωματία η ΕΕ στα συμπεράσματα έδωσε τελεσίγραφο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στην Τουρκία ώστε να αποκλιμακώσει πλήρως και να προσέλθει στις συζητήσεις.