Νέα παράνομη ναυτική οδηγία εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες έως τις 12 Σεπτεμβρίου
Tην έκδοση νέας NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» εξέδωσε σήμερα (Δευτέρα 31 Αυγούστου) το βράδυ η Άγκυρα.

Η νέα ναυτική αγγελία (1093/20) αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας και αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και τη Ρόδο.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, ενώ διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες αναμένουν και το αν η τουρκική πλερά προχωρήσει και στην παραχώρηση αδειών ερευνών σε περιοχές κοντά στα έξι ναυτικά μίλια νοτίως Ρόδου, Καρπάθου και Κάσου, καθώς και νοτιοανατολικά Κρήτης.

Αυτή είναι η νέα τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1093/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 31-08-2020 21:19)
TURNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N – 027 59.93 E
34 29.50 N – 027 59.90 E
34 49.62 N – 028 00.15 E
35 42.53 N – 030 04.25 E
35 27.57 N – 030 13.35 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z SEP 20.
Συμμαχία Ισραήλ-ΗΑΕ κατά Τουρκίας
Συγκλονιστικά δεδομένα έρχονται κάθε μέρα σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας σε χώρες όπως τα ΗΑΕ.

“Η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταρρίψει αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που παραβιάζουν την τουρκική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε η εφημερίδα Al-Quds Al-Araby επικαλούμενη τουρκική πηγή.

«Δεν θα διστάσουμε να καταρρίψουμε αεροσκάφη των ΗΑΕ αν πλησιάσει τα τουρκικά ύδατα ή την περιοχή ερευνών του Oruç Reis κοντά στο νησί της Κρήτης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η τουρκική πηγή.

Ο λόγος βέβαια των τουρκικών απειλών είναι η παρουσία των τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 των ΗΑΕ, τα οποία σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Κρήτης.

«Τα ΗΑΕ προσπαθούν να παίξουν έναν ρόλο που είναι μεγαλύτερος από το μέγεθός τους. Παίζουν με την φωτιά. Εάν παραβιάσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο ή πλησιάσουν τα τουρκικά ύδατα, θα λάβουν ένα σκληρό μάθημα», ανέφερε η τουρκική πηγή που εξασκεί ψυχολογικό πόλεμο κατά του κράτους αυτού.

Την ίδια ακριβώς περίοδο η συμμαχία ΗΑΕ-Ισραήλ φέρεται να στοχοποιεί την Τουρκία προκαλώντας αναταράξεις αφού μετά την Γαλλία και την Αίγυπτο, θα δούμε και το Ισραήλ στην περιοχή της Μεσογείου.

ΗΑΕ-Ισραήλ κατά της Τουρκίας
Μετά την συμμαχία Ισραήλ και Εμιράτου δημιουργείται πλέον ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ιράν στην περιοχή, ενώ για την Άγκυρα η κίνηση αυτή σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα προς έναν ευρύτερο αντι-τουρκικό άξονα στην περιοχή.

Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι βλέπει την κίνηση αυτή των δύο χωρών ως μέρος μιας περαιτέρω προσπάθειας για να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Άγκυρας.

Τόσο το Ισραήλ όσο και τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεση τους κατά των ισχυρισμών της Άγκυρας.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει προηγουμένως την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα ενώ προχώρησε και στην εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών του με την Αθήνα.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Jerusalem Post, ότι οι Έλληνες θεωρούνται ως φυσικός στρατηγικός εταίρος για την ανάπτυξη αμυντικών δεσμών στη Μεσόγειο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας.

«Σίγουρα η επέκταση των επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη και την Αφρική γενικότερα δημιούργησε συνδέσμους μεταξύ ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής».

«Κυρίως επειδή οι δύο περιοχές εμπίπτουν στο πλαίσιο της ναυτικής στρατηγικής της Τουρκίας και του οράματος της ”Γαλάζια πατρίδα”», τόνισε ο ίδιος.

Σε πολλούς ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας, η Τουρκία θεωρείται όλο και περισσότερο απειλή.

Μια αξιολόγηση της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης (IDF) τον Ιανουάριο χαρακτήρισε την Τουρκία ως «πρόκληση» για πρώτη φορά, ενώ και ο Yossi Cohen, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ (Mossad), τόνισε στους ομολόγους του ότι θεωρεί την Τουρκία ως μεγαλύτερη απειλή και από το Ιράν.

Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια και ειδική στην τουρκική εξωτερική πολιτική στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΑΕ και του Ισραήλ να ευθυγραμμιστούν, έπαιξε ρόλο «στην ενίσχυση του αντι-Τουρκικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Lindenstrauss τόνισε ότι το Ισραήλ διαθέτει τις δικές του ανησυχίες για την ασφάλεια, ανεξάρτητα από τα ΗΑΕ, οι οποίες θεωρούν την Τουρκία δυνητικά σοβαρή απειλή, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη του Ερντογάν στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και αυξανόμενη ανησυχία σε ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας στο Ισραήλ, για το γεγονός ότι στο τουρκικό έδαφος η Χαμάς, είναι σε θέση να διεξάγει δραστηριότητες που δεν είναι μόνο πολιτικού χαρακτήρα, αλλά έχουν επίσης άμεση σχέση με τη στρατιωτική της πτέρυγα», είπε η ίδια στο Ahval.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε όλα σχεδόν τα κράτη της περιοχής για διάφορους λόγους, βοήθησε αυτές τις χώρες όπως τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, την Ιορδανία να δημιουργήσουν σιγά -σιγά ένα άξονα κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε σε περίπτωση που ξεσπάσει μια πραγματική σύγκρουση να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Όποιος πολιτικός χώρας της περιοχής μας ή άλλο μεγάλο κράτος, εκτιμά ότι η σημερινή κρίση που προκάλεσε η Τουρκία θα επιλυθεί με …διάλογο μετά από όλα αυτά, τότε βρίσκεται σίγουρα σε διαφορετικό πλανήτη, κινδυνεύοντας να δεχθεί αργά ή γρήγορα την επίσκεψη των Τζιχαντιστών-φίλων του Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »