«Όση είναι η ακτίνα δράσης των δυτικών βαλλιστικών όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία, τόσα είναι τα εδάφη που θα απωλέσουν επιπλέον»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τους Δυτικούς και το ουκρανικό καθεστώς ότι «όση είναι η ακτίνα των όπλων που προμηθεύον στην Ουκρανία ίση θα είναι και η επιπλέον απώλεια εδαφών που θα έχουν οι Ουκρανοί έτσι ώστε τα όπλα αυτά όπως πχ. το M142 Himars να μην μπορεί να πλήξει το ρωσικό έδαφος. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας καθώς η ακτίνα του Himars είναι 300 χλμ. που σημαίνει ότι τα πλέον ρωσικά εδάφη της Χερσώνας, της Κριμαίας και του Ντονμπας θα μπορούν να πληγούν.

Άρα η ρωσική κυριαρχία θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι τα σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ για να μην κινδυνεύουν τα παλαιά ή να τα νέα ρωσικά εδάφη από τους πυραύλους εδάφους-εδάφους που θα προμηθευτεί ο ουκρανικός Στρατός από την Δύση.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός νέου δόγματος από την Ρωσία που βέβαια από τη στιγμή που αποτυπωθεί στο πεδία της μάχης αφορά την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, προκειμένου να μην είναι ικανή η εκτόξευση τέτοιων όπλων.

Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το δόγμα δεν αφορά τα νέα εδάφη Κίεβο και Χάρκοβο τα αφορά άμεσα.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους δυνάμεων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσιγκτον και η Βρετανία συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα ακριβείας που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα προηγούμενα όπλα που παρέδωσαν.

Η Ουάσινγκτον θα προμηθεύει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής κινητικότητας M142, γνωστοί και ως Himars, και η Βρετανία θα προμηθεύει με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης M270.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου: «Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των συστημάτων που θα παραδοθούν, τόσο περισσότερο θα απομακρύνουμε τους Ναζί από τη γραμμή από την οποία μπορεί να προέρχονται απειλές για τους ρωσόφωνους και τη Ρωσική Ομοσπονδία»,

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς,.

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.

Το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων εξαρτάται από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

Τα συστήματα HIMARS έχουν μέγιστο βεληνεκές 300 χλμ ή περισσότερο, αλλά οι πύραυλοι που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 64 χλμ, δηλαδή διπλάσιο από το βεληνεκές των οβιδοβόλων που παρείχαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »