(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 14:01): Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι η δόση ανά φιαλίδιο εμβολίου της Pfizer/BioNTech μπορεί να μειωθεί κατά 20% και να έχει «το ίδιο αποτέλεσμα».

Φαινομενικά αυτό το έκανε για να αυξήσει κατά 20% τον αριθμό των δυνητικά εμβολιασμένων πολιτών. Αλλά από εδώ και πέρα προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα τα οποία είναι:

– Τι είναι η δόση εμβολίου, λάστιχο; Πως μπορεί κάποιος να αυξομειώνει κατά 20% τη δοσολογία χωρίς παρενέργειες ή μειώνοντας το επίπεδο ανοσίας;

– Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι όσοι έλαβαν τη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά 20% υπερέβαιναν το ελάχιστο αποτελεσματικό όριο. Μήπως αυτή ήταν η αιτία που προκλήθηκαν τόσες παρενέργειες;

– Τι είναι το εμβόλιο; Κιμάς στον χασάπη που ζητάς να σου κόψει ένα κιλό, βγαίνει 1.200 και του λες άστο;

Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα και δεν απαντάει κανείς σε αυτά, απλά εκδίδουν ανακοινώσει και καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Και δεν αναγνωρίζουν τις παρενέργειες ούτε απαντούν στο ερώτημα της ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο, αν είναι λιγότερο κατά 20% από τη δόση που έκανα όλοι τώρα.

Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής γνωρίζει ότι κατά 20% υπερδόση ενός φαρμάκου μπορεί να σκοτώσει έκανα ασθενή ή να του προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Αλλά προφανώς όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για όποιους αποφασίζουν για την τύχη των ανθρώπων.
«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »