Σύμφωνα με την έκθεση της συμμαχίας «ΝΑΤΟ 2030», η Ρωσία θα παραμείνει αντίπαλος της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια, ενώ καλεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην Κίνα.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση με τίτλο «ΝΑΤΟ 2030», η οποία θα περιέχει 138 προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση η Ρωσία θα παραμείνει αντίπαλος της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια, ενώ καλεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην Κίνα.

«Η Κίνα δεν είναι πλέον ο καλοήθης εμπορικός εταίρος που η Δύση περίμενε, αλλά είναι η αυξανόμενη δύναμη του αιώνα και το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα», δήλωσε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο Reuters.

Ο διπλωμάτης είπε ότι μέρος της στρατηγικής του ΝΑΤΟ θα είναι η συμμαχία να διατηρήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση προτείνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί πιο κοντά με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Αυστραλία.

Το σχέδιο καλεί επίσης το ΝΑΤΟ να επικεντρωθεί στην αποτροπή της Κίνας στο διάστημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προώθησε την ιδέα ότι η συμμαχία πρέπει να εργαστεί για να αντιμετωπίσει την Κίνα, τονίζοντας ότι η εν λόγω χώρα θέτει «σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας».

«Η Κίνα επενδύει μαζικά σε νέα όπλα. Πλησιάζει σε εμάς, από την Αρκτική έως την Αφρική , ενώ δεν μοιράζεται τις αξίες μας και προσπαθεί να εκφοβίσει άλλες χώρες », δήλωσε ο Stoltenberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει το Πεκίνο στις σφαίρες του εμπορίου και της τεχνολογίας δημιουργώντας έναν αντικινεζικό συνασπισμό με τις ΗΠΑ.

Οι Financial Times ανέφεραν την Κυριακή ότι η ΕΕ έχει συντάξει πρόταση για μια νέα διατλαντική ατζέντα που θα υποβληθεί για έγκριση των εθνικών ηγετών στη συνάντηση που θα έχουν στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Ένα μέρος της πρότασης της ΕΕ έχει ως εξής:

«Ως ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες και οικονομίες της αγοράς, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη στρατηγική πρόκληση που παρουσιάζει η αυξανόμενη διεθνής επιθετικότητα της Κίνας, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε πάντα για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού».

Η κυβέρνηση Trump προσπαθεί να ενισχύσει συμμαχίες στην Ασία για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία αποτελούν την άτυπη συμμαχία που είναι γνωστή ως Quad.

Οι τέσσερις χώρες πρόσφατα πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις μαζί για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς το Πεκίνο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ελπίζουν ότι το Quad μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για μια συμμαχία ασφάλειας στην Ασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »