Στήριξη Γερμανίας στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας
Ογενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία παραμένει σε επαγρύπνηση λόγω των εξελίξεων στην Λευκορωσία και είναι έτοιμη να προστατεύσει τους συμμάχους της, όμως δεν συνιστά απειλή για το Μινσκ.

«Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Λευκορωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για τη Λευκορωσία και δεν έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή», επανάλαβε.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, αυστηρά αμυντική, και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απέναντι στους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Παρακολουθεί ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου εντείνονται οι πιέσεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποχώρηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει να γίνουν σεβαστές οι «ελευθερίες» των διαδηλωτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

«Είναι μια φρικτή κατάσταση», είπε ο Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στους κήπους του Λευκού Οίκου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν. «Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά» τις εξελίξεις, πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, την οποία κάλεσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Δήλωσε μάλιστα έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και να κυβερνήσει τη χώρα.

Στήριξη αντιπολίτευσης από Πρόεδρο Γερμανίας
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έκανε έκκληση να βοηθηθεί η αντιπολίτευση στην Λευκορωσία.

«Ο λαός αυτής της σκληρά δοκιμαζόμενης, αλλά περήφανης χώρας αξίζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σήμερα στο Βερολίνο, αναφερόμενος στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

«Αυτές οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά της εικαζόμενης εκλογικής νοθείας και κατά της αστυνομικής βίας. Θαυμάζω το θάρρος των διαδηλωτών μετά την βία των τελευταίων ημερών. Καλώ τον Πρόεδρο Λουκασένκο να ακολουθήσει το δρόμο των συνομιλιών», συνέχισε ο Στάινμάιερ.

«Ο Λουκασένκο δεν πρέπει να βασίζεται στην βία, αλλά στον διάλογο. Απευθύνω έκκληση στον στρατό της Λευκορωσίας να μην αμαρτήσει βιαιοπραγώντας εναντίον του λαού του», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »