Το Μπαχμούτ έχει γίνει το επίκεντρο μια τεράστιας ρωσο-ουκρανικής μετωπικής σύγκρουσης κατά την οποία πριν λίγο έγινε γνωστό ότι Ουκρανοί στρατιώτες εθεάθησαν στο κέντρο της πόλης, ενώ οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβα τύπου FAB-500, ενδεικτικό του τι ακριβώς επιδιώκουν εκεί.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι στην πόλη βρίσκεται ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ, για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων.

 

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν από το πρωί μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση-κεραυνός και σφυροκοπούν τις ουκρανικές μονάδες στην κατεύθυνση του Κρασνολιμάνσκι, αλλά και σε άλλα σημεία προκαλώντας “σεισμό” σε ολόκληρο το μέτωπο, ενώ χιλιάδες Ρώσοι ετοιμάζονται στην Λευκορωσία.

 

 

Μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Μπαχμούτ

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και κατοίκους γειτονικών οικισμών, ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη στην περιοχή, κάτι που, παρεμπιπτόντως, επιβεβαιώνεται και από βίντεο που τραβήχτηκαν σε κάμερα κινητού τηλεφώνου.

Στα βίντεο βλέπουμε την στιγμή της κεραυνοβόλου έκρηξης στο έδαφος του Μπαχμούτ. Οι συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο, φαίνεται ότι το σύννεφο καπνού από την έκρηξη είναι πολύ μεγάλο.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, σημειώθηκε έκρηξη σε μια από τις αποθήκες όπλων, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από τον ουκρανικό στρατό.

Ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν την εξουδετέρωση περισσότερων από 60 Ουκρανούς στρατιωτικών στην κατεύθυνση Κρασνολιμάνσκι, κάτι που επιβεβαιώνει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

Παράλληλα η ρωσική Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκοπούν με μανία τις περιοχές Στελμανόβκα, Νιέφσκι, Σερεμπριγιάνκα, Γριγορόφκα και Λόζοβα στην περιοχή του Χαρκόβου.

Στο μέτωπο του Ντονιέτσκ, οι ρωσικές μονάδες σφυροκοπούν με μαζικά πυρά τα ουκρανικά στρατεύματα σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής, δείγμα των προθέσεων τους για προέλαση.

Οι επιθέσεις άφησαν πίσω τους άνω των 80 νεκρών στρατιωτικών, δεκάδες ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και θωρακισμένα οχήματα.

Επιπλέον, δέχτηκαν μαζικά πυρά οι ουκρανικές μονάδες στην περιοχή Νοβομιχαιλόβκα, από τα οποία σκοτώθηκαν άνω των  40 Ουκρανών στρατιωτικών και εξοπλισμός.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης δήλωσε ότι το τάγμα του στέλνεται στο Μπαχμούτ, χωρίς  νέο εξοπλισμό, με μεγάλες απώλειες και χωρίς ανάπαυση. Πρόσθετες ουκρανικές μονάδες μεταφέρονται στο Σολεντάρ και Μπαχμούτ για να κρατήσουν την άμυνα με οποιοδήποτε κόστος.

Από το πρωί, οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό έπληξαν ουκρανικές μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 126 περιοχές.

“Μυρίζει” γενική ρωσική χερσαία επίθεση αφού η Μόσχα ρίχνει  μαζικά πυρά σχεδόν σε ολόκληρο το μέτωπο

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Μπαχμούτσκοε  στα περίχωρα του Μπαχμούτ, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του Ντόνετσκ.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέχρι την παρούσα στιγμή, ωστόσο, οι μάχες για το Μπαχμούτσκοε διήρκεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και έληξαν με την υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων.

 

 

Η κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ  παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με το ήμισυ του εδάφους του Σολεντάρ να ελέγχεται ήδη από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ στο Μπαχμούτ βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ρωσικό ημικύκλιο, κάτι που μπορεί να δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει να εγκαταλείψουν μία από αυτές τις πόλεις για να διατηρήσουν τον έλεγχο σε άλλες.

Ενδεικτικό της καταστάσεως είναι ότι, ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, επισκέφθηκε το διοικητήριο της ουκρανικής ομάδας στο Μπαχμούτ.

Το Μπαχμούτ είναι σημαντικό γιατί, πρώτον, είναι κέντρο  μέσων μεταφοράς όπως σιδηρόδρομος, το αυτοκίνητο κ.λπ.Δεύτερον, σε αυτό βρίσκεται μια ολόκληρη η πόλη αλλά και εργοστάσια με αλυκές, και αποθήκες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »