«Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο», διεμήνυσε ο Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρνήθηκε ότι υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης των νεοεισερχόμενων από το ελληνικό Λιμενικό, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να σας πω τι κρύβεται πίσω από τις ιστορίες τους».

Όπως πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη της τουρκικής ακτοφυλακής να αποτρέπουν τις βάρκες να περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως αναφέρεται και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι ευθύνη τους να προλαμβάνουν τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά εδάφη».
Παράλληλα, έκανε λόγο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνουν οι δουλέμποροι «επειδή η χώρα μας προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Φέτος σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό θανατηφόρων περιστατικών χάρη στην άμεση επέμβαση σε ναυάγια», τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές «παρεμπόδιζαν το έργο έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα».

«Για την Ελλάδα η μετανάστευση έχει μια ανθρώπινη διάσταση», συμπλήρωσε, πριν αναφερθεί στην καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, από πυρκαγιά που έβαλαν οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί: «Είχαμε άμεση απόκριση στη Μόρια, η οποία κάηκε και 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι».

Αναφορικά με τη νέα δομή φιλοξενίας, στο Καρά Τεπέ, εξήγησε: «Υπάρχει μια νέα δομή με καλύτερες συνθήκες από την προηγούμενη, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Καταλήγοντας, επανέλαβε: «Για εμάς, λοιπόν, η ανθρωπιστική αυτή πτυχή είναι σημαντική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »