Το αμερικανικό Κογκρέσο, χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα, καλείται να ψηφίζει συχνά προκειμένου να αυξάνεται το όριο του δημοσίου δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως

Λίγο πριν τον γκρεμό είναι ξανά οι ΗΠΑ, καθώς η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισε χθες ότι ο Joe Biden «δεν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις» με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της σε κάποιο νέο νομοθετικό ελιγμό προκειμένου να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών από τη χώρα.

«Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Karine Jean-Pierre κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ ενδέχεται να γίνει κρίσιμη πολύ γρήγορα.

Η ίδια εκτίμησε πως είναι «συνταγματική ευθύνη» του Κογκρέσου να ενεργήσει, υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων και «άνευ όρων». Το ζήτημα δεν είναι δυνατό να «χρησιμοποιείται για πολιτικούς ελιγμούς», πρόσθεσε η Jean-Pierre. Πρόσθεσε ότι οι νομοθέτες στο παρελθόν αύξησαν το ανώτατο όριο του χρέους σε δικομματική βάση. «Είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο και θα πρέπει να γίνει χωρίς όρους», είπε.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, δυνάμει κανόνα που δεν έχει παρόμοιο σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, καλείται να ψηφίζει συχνά για να αυξάνεται το όριο του δημοσίου δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως. Χωρίς αυτό, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, με άλλα λόγια να πάψουν να τηρούν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής οφειλών και τόκων σε κάποιους πιστωτές, κάτι που θα οδηγούσε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητο έδαφος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, οι υπηρεσίες της θα αρχίσουν ήδη από σήμερα να θέτουν σε εφαρμογή «έκτακτα» μέτρα για να αποφευχθεί προσωρινά το εφιαλτικό σενάριο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο οικονομικών θα χρησιμοποιήσει «έκτακτα μέτρα» για να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση -μια κίνηση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.

Μόλις εξαντληθούν αυτά τα κεφάλαια, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε κίνδυνο χρεοκοπίας, εκτός εάν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος συμφωνήσουν να άρουν το όριο στην ικανότητα δανεισμού της κυβέρνησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων —η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών— απειλούν να παίξουν με τον χρόνο για να αναγκάσουν τον πρόεδρο να κάνει πίσω για ορισμένες κατηγορίες δαπανών. Το τρέχον όριο δανεισμού, που ανέρχεται στα 31,38 τρισεκ. δολάρια, ορίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από τεταμένες διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν αυξήσει ή αναστείλει την ισχύ του ορίου αυτού 78 φορές από το 1960, τις περισσότερες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μια εθνική χρεοκοπία θα μπορούσε σχεδόν αμέσως να βυθίσει τις ΗΠΑ σε βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά εύθραυστης περιόδου, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό λόγω της COVID και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αυτή είναι η στιγμή μας να αλλάξουμε τη συμπεριφορά», είπε ο Kevin McCarthy, ο ρεπουμλικανός πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων την Τρίτη στο Fox News.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αθετήσει ποτέ το χρέος τους. Το Κογκρέσο είτε αυξάνει είτε αναστέλει το όριο όταν έχει κληθεί να το πράξει για να αποφύγει μια τέτοια οικονομική καταστροφή. Ο McCarthy δεν διευκρίνισε τι θέλει προκειμένου να συμφωνήσει η ρεπουμπλικανική πτέρυγα του κογκρέσου καθώς φέρονται να είναι διχασμένοι για το αν θα περικόψουν τα κοινωνικά προγράμματα ή τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς οι ΗΠΑ παρέχουν εκτεταμένη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »