Περισσότερα από 20 μέλη στρατιωτικών αποστολών του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο
Περισσότερα από 20 μέλη της διεθνούς αποστολής του ΝΑΤΟ (KFOR) τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.
«Περίπου 25 μαχητές του πολυεθνικού σώματος τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια προσπάθειας καταστολής των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στον δήμο Zvecan» αναφέρει το έγγραφο.
Όπως μεταδίδουν σερβικά μέσα, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές, το ιταλικό και το ουγγρικό σώμα της αποστολής δέχθηκαν επίθεση και υπέστησαν κατάγματα και εγκαύματα.
Οι στρατιώτες ελαβαν ιατρική βοήθεια και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Ο διοικητής της αποστολής Angelo Michele Ristucci τόνισε ότι οι απρόκλητες επιθέσεις σε μονάδες του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτες και πως η KFOR θα συνεχίσει να εκτελεί την εντολή της αμερόληπτα.
ΝΑΤΟ: «Απρόκλητες επιθέσεις» στις δυνάμεις της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι μέλη των Διεθνών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) έχουν τραυματιστεί.
Ισχυρίζεται δε ότι έγιναν «απρόκλητες επιθέσεις» και απαιτεί «άμεση παυση» των εχθροπραξιών και των βιαιοτήτων.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τις απρόκλητες επιθέσεις σε μαχητές της KFOR στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να τραυματιστούν.
Αυτές οι επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες.
Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως» ανέφερε η δήλωση.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και να ξεκινήσουν διάλογο.
Η KFOR θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και θα συνεχίσει να ενεργεί αμερόληπτα σύμφωνα με την εντολή της σύμφωνα με την απόφαση 1244 του 1999» πρόσθεσαν.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Antonio Tajani δήλωσε ότι 11 Ιταλοί στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν σε αναταραχές στο μη αναγνωρισμένο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με την KFOR, τραυματίστηκαν 25 στρατιώτες.
Δραματική έκκληση Vucic
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vucic κάλεσε τους εκπροσώπους πέντε χωρών σε συνάντηση λόγω της κλιμάκωσης στο Κοσσυφοπέδιο
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Σερβίας συγκάλεσε συνάντηση με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Όπως είπε, οι Δυτικοί πρέπει να συζητήσουν με το «παιδί» τους, την Πρίστινα, πριν να είναι πολύ αργά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των αρχών του Κοσσυφοπεδίου είναι να πιέσουν τη Σερβία και το ΝΑΤΟ.
«Όλα αυτά οργανώνονται από τον Albin Kurti («πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου), ο οποίος επιθυμεί να μια σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και του ΝΑΤΟ
Αυτός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει.
Πλένει τα χέρια του όπως ο Πιλάτος και λέει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είπε ο Vucic σε ομιλία του προς τους Σέρβους.
Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν θα επιτρέψει τη δολοφονία των δικών του ανθρώπων. Σκοπεύει, μάλιστα, να περάσει τη Δευτέρα το βράδυ και το βράδυ με στρατιωτικούς κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Επιδείνωση
Οι ταραχές ξέσπασαν στον δήμο Ζβετσάν.
Εκεί, μπροστά από το κτίριο των τοπικών αρχών, συγκεντρώθηκαν ντόπιοι Σέρβοι και ζήτησαν την αποχώρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την ανάκληση του παράνομου Αλβανού δημάρχου.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, χρησιμοποίησαν ρόπαλα, έριξαν δακρυγόνα και πέταξαν περίπου 30 χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Σύμφωνα με τον Vucic, τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.
Στα τέλη Απριλίου διεξήχθησαν εκλογές σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες μποϊκοταρίστηκαν από τους ντόπιους Σέρβους, ως αντίδραση σε συμφωνία που δεν τήρησαν οι Αλβανοί.
Στις εκλογές, αν και η προσέλευση δεν έφτασε ούτε το 4%, οι υποψήφιοι των αλβανικών κομμάτων κατέλαβαν, ως μη όφειλαν, τους δημαρχικούς θώκους στους σερβικούς δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Zvecan, Zubin Potok και Leposavić.
Την περασμένη εβδομάδα, η Pristina προσπάθησε να εγκαταστήσει διά της βίας τους νέους δημάρχους, γεγονός που προκάλεσε νέο γύρο έντασης.
Στις 26 Μαΐου, η αλβανική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβε βίαια τα δημοτικά κτίρια στο Leposavić, στο Zubin Potok και στο Zvecan.
Οι Σέρβοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο των δυνάμεων ασφαλείας και αξιωματούχων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων δέκα άτομα τραυματίστηκαν.
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić έδωσε εντολή ύψιστης πολεμικής ετοιμότητας για τον σερβικό στρατό και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει επειγόντως τη βία κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Milos Vucevic Βούτσεβιτς, η ένταση έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο και ενδέχεται να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση.
Σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Pristina προειδοποίησε τους τους νέους Αλβανούς δημάρχους να μην τολμήσουν να καταλάβουν βίαια τα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Lavrov: Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι εκρηκτική
Η κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι ανησυχητική, φαίνεται σαν να πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια «μεγάλη έκρηξη» στο κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
«Μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να χτυπήσει το κέντρο της Ευρώπης.
Εκεί ακριβώς όπου το 1999 το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας παραβιάζοντας όλες τις νοητές αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των εγγράφων του ΟΑΣΕ.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο είναι γεωπολιτικού χαρακτήρα και απαιτείται μια γεωπολιτική λύση που θα παρείχε, αν μιλάμε για την Ευρώπη, ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλα τα κράτη και που θα σήμαινε ότι κανένα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί σε αυτό το μέρος του πλανήτη», είπε ο Lavrov στους δημοσιογράφους.