«Καταπέλτης» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ετήσια έκθεση του Human Rights Watch, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τα γεγονότα του έτους 2022, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην επιχείρηση «φίμωσης» του Τύπου αλλά και στις διώξεις δημοσιογράφων, όπως του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου για τις αποκαλύψεις τους στην υπόθεση Novartis – θέματα που η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποσιωπήσει. Την ίδια στιγμή, το HRW στη μακροσκελέστατη έκθεσή του δεν παραλείπει να αναφερθεί στο μεταναστευτικό και τους αιτούντες άσυλο, στις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, στα κρούσματα ρατσισμού αλλά και στα δικαιώματα των γυναικών και τις γυναικοκτονίες.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην έρευνα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2021 στην Αθήνα.Αναλυτικότερα, στην έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου, τονίζει ευθύς εξαρχής ότι: «οι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ένα σκάνδαλο παρακολούθησης προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου. Οι καταχρηστικές πρακτικές των αρχών επιβολής του νόμου εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα εγκλήματα μίσους και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν εμπλοκή σε αυτά».
Στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέταξαν την Ελλάδα του Μητσοτάκη στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, πίσω από χώρες όπως το Τόγκο και η Μποτσουάνα. Γράφει λοιπόν: «Η Ελλάδα μέσα σε ένα έτος υποχώρησε κατά 38 θέσεις στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2022 αναφορικά με τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, με την οργάνωση να επισημαίνει ότι είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη κατάταξη, αντανακλώντας τη σοβαρότητα των ανησυχιών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα».