Ενώ οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται για 19η ημέρα στα οδοφράγματα, αλβανικοί πυρήνες πιθανόν να προσπαθούν να πράξουν το ίδιο στην Νότια Σερβία, (Πρέσεβο, όπου η πλειοψηφία είναι Αλβανοί) δυναμιτίζοντας την όλη κατάσταση ως απάντηση σε σερβικά σχέδια διχοτόμησης του Βόρειου Κοσόβου.

Το Κρεμλίνο υπέρ των Σέρβων προκαλεί ερωτηματικά για την στάση του στην Δύση

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς η Γερμανία προειδοποιεί το Βελιγράδι ότι είναι «απαράδεκτο».

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις ενέργειες του Βελιγραδίου Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων ήταν απαράδεκτη.

«Η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει και πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ευθεία αντίθεση με δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η συσσώρευση σερβικών στρατευμάτων είναι «απαράδεκτη».

«Υποστηρίζουμε το Βελιγράδι σε όλες τις ενέργειες που γίνονται», είπε ο Πεσκόφ, αλλά πρόσθεσε ότι «η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι θεμελιωδώς λάθος να αναζητούμε κάποιο είδος καταστροφικής επιρροής της Ρωσίας εδώ», τόνισε ο ίδιος.

Μεμονωμένο γεγονός η ενεργοποίηση αλβανικών παραστρατιωτικών ομάδων στην Νότια Σερβία;     

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη έναν Αλβανό υπήκοο που είναι ύποπτος για τρομοκρατία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Βελιγράδι.

Η σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (BIA) μαζί με δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών διεξήγαγαν επιχείρηση με εντολή της Εισαγγελίας στη  πόλη Μπουγιάνοβατς, όπου οι Αλβανοί είναι η μεγαλύτερη εθνότητα.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως A.B., συνελήφθη μαζί με μεγάλο αριθμό αυτομάτων όπλων, μεταξύ των οποίων 10 αυτόματα τουφέκια, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή με σιγαστήρα, πιστόλια με σιγαστήρα, 2,2 λίβρες εκρηκτικών, καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Δημοσιεύματα ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα όπλα αποκτήθηκαν μέσω παράνομων διαύλων για περαιτέρω μεταφορά στο Κοσσυφοπέδιο, και η επιχείρηση έκοψε την αλυσίδα του λαθρεμπορίου όπλων στο Κοσσυφοπέδιο.

Υπάρχουν όμως σαφείς υπόνοιες ότι οι Αλβανοί, εφόσον οι Σέρβοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στα οδοφράγματα στα σύνορα με την Σερβία, θα θελήσουν να; κάνουν το ίδιο στην Νότια Σερβία, και τότε η “φωτιά” που θα ανάψει θα φτάσει σε όλα τα Βαλκάνια.

Η Σερβική δύναμη ταχείας επεμβάσεως είναι με το δάκτυλο στην σκάνδάλη

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, η δύναμη ταχείας επεμβάσεως ευρίσκονται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, έτοιμη να εκτελέσει τα καθήκοντα της, ενώ και σε παρόμοια κατάσταση ευρίσκεται και το σερβικό γενικό επιτελείο, που φέρεται να έχει δώσει και κανόνες εμπλοκής στην δύναμη αυτή.

Όπως εξηγούν τα ΜΜΕ, ανεπίσημα η πολεμική ετοιμότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων είναι πιο αισθητή στις μονάδες ταχείας αντίδρασης, όπως το 63η Αλεξιπτωτιστών και η 72η Ειδική Ταξιαρχία καταδρομών.

Το ίδιο ισχύει για μονάδες του Στρατού ξηράς κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόκειται για τμήματα της 2ης, 3ης και 4ης Ταξιαρχίας, καθώς και για πληρώματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις αεροπορικές βάσεις της Σερβίας.

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται και οι ειδικές αστυνομικές μονάδες της στρατοχωροφυλακής, οι Ειδικές Αντιτρομοκρατικές Μονάδες (SAJ) και Αστυνομική Ταξιαρχία.

Όλες αυτές οι επίλεκτες μονάδες τέθηκαν υπό την άμεση διοίκηση του Σέρβου Αρχηγού ΓΕΣ, και διατάχθηκαν να καταλάβουν τις θέσεις στα σύνορα με το Κόσοβο, τις οποίες προέβλεπε το υφιστάμενο επιχειρησιακό σχέδιο.

Από την Κυριακή, έχει δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στην Ράσκα, όπου ρέουν όλες οι πληροφορίες από το Κόσοβο, ενώ εκεί οι διοικητές των σερβικών επιχειρησιακών μονάδων αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση.

 

Πρόκειται για μία κατάσταση που θυμίζει ένα βήμα πριν την έναρξη εχθροπραξιών, ενώ σε όλες αυτές τις ετοιμότητες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την παρουσία παραστρατιωτικών μονάδων Σέρβων και Αλβανών, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν τον Γ’ Βαλκανικό πόλεμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »