Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Άντι Σλάβιτ προέτρεψε σήμερα τους κυβερνήτες των Πολιτειών να συνεργαστούν με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να επεκτείνουν το χρονικό όριο αποθήκευσης του εμβολίου της Johnson & Johnson και άλλων εταιραιών για τον κορωνοϊό, καθώς εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους σε όλη τη χώρα.

«Προτρέπω κάθε κυβερνήτη που έχει δόσεις για τις οποίες υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να λήξουν, να συνεργαστεί απευθείας με την FDA για να ενημερωθεί για τις σωστές διαδικασίες αποθήκευσης, καθώς εξετάζονται διαδικασίες που θα επιτρέψουν οι δόσεις αυτές να διαρκέσουν περισσότερο», τόνισε ο Σλάβιτ σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η ζήτηση για όλα τα εμβόλια για τον Covid-19 έχει μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της J&J, λόγω των παρενεργειών που καταγράφονται καθημερινά.

Πρακτικά μόλις το 63,7% των Αμερικανών ενηλίκων είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, αλλά πλέον οι νεοεμβολιασμένοι είναι ελάχιστοι.

Η FDA επεξεργάζεται σχέδια για την ασφαλή αποθήκευση των μη χρησιμοποιημένων εμβολίων της J&J, πρόσθεσε.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει τονίσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης του μονοδοσικού εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J και η μείωση της ζήτησης για εμβόλια έχουν αφήσει αχρησιμοποίητες σχεδόν τις μισές από τις 21 εκατομμύρια δόσεις που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ.

Το Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της J&J έχουν ημερομηνίες λήξης 27 Ιουνίου ή νωρίτερα. Δεν είναι σαφές σε πόσες δόσεις αυτές οι παρτίδες αντιστοιχούν. Η J&J έχει έτοιμες ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, αλλά ο χρόνος αποστολής τους είναι αβέβαιος γιατί κανείς δεν θα θέλει στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντεγουάιν, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ότι η Πολιτεία του είχε περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου της J&J με ημερομηνία λήξης στις 23 Ιουνίου. Προέτρεψε τους κατοίκους του Οχάιο να κάνουν το εμβόλιο, προσθέτοντας πως η Πολιτεία δεν έχει τη νομική επιλογή να στείλει δόσεις του εμβολίου σε άλλες Πολιτείες ή χώρες.

Οι δόσεις που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% όλων των δόσεων του εμβολίου της J&J που έχει λάβει το Οχάιο μέχρι στιγμής. Λίγο λιγότερα από 400.000 άτομα στο Οχάιο είχαν λάβει το εμβόλιο αυτό μέχρι χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »