Ηκυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να ενισχύσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας, ως μέρος ενός προγράμματος για την προσπάθεια παρακολούθησης των δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα που διανέμονται στις δυνάμεις της. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές επισημαίνουν ήδη το προφανές: «Αυτή είναι η κλασική αποστολή ερπυσμού»προειδοποίησε ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα παραδείγματα των ατελείωτων συγκρούσεων «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που μετατράπηκαν σε τέλμα όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Συρία.

Η Ρωσία “εξαντλείται” από πυρομαχικά: Χρησιμοποιεί οβίδες 40 ετών! Ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει

Το NBC News επικαλέστηκε τρεις αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα που ανέφεραν ότι συζητείται σοβαρά η αποστολή ενός αριθμού πρόσθετων στρατευμάτων για να βοηθήσουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός προγράμματος επιτήρησης όπλων εντός της Ουκρανίας, σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο του Κογκρέσου, λόγω έλλειψης λογοδοσίας, ιδιαίτερα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να αναλάβουν τη διοίκηση στη Βουλή το επόμενο έτος.

«Το Πεντάγωνο έχει μερικές δωδεκάδες στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού που έχει ήδη ανατεθεί για να διασφαλίσει ότι τα όπλα φτάνουν στους αποδέκτες τους»ανέφερε το NBC. «Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και άλλοι στρατιωτικοί ηγέτες θέλουν να ενισχύσουν την αποστολή λογοδοσίας και να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν ειδικοί στη χώρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει κρίσιμα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας και αντι-drone».

Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ότι το Πεντάγωνο έχει στην πραγματικότητα «άρβυλα στο έδαφος» πέρα από το προσωπικό που προστατεύει την πρεσβεία, προκειμένου να διεξάγει «επί τόπου» επιθεωρήσεις όπλων στα αποθέματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει τοποθεσίες εκτός της σχετικής «ασφάλειας» της πρωτεύουσας, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα σαρώνουν γραμμικούς κώδικες και εξετάζουν σειριακούς αριθμούς αποστολών όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ, αλλά όχι ακόμη κοντά στις πρώτες γραμμές.

Την Τετάρτη το Politico αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός «ευαίσθητου αλλά αταξινόμητου» διπλωματικού τηλεγραφήματος της εσωτερικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο παραδέχτηκε τη σχεδόν αδυναμία επαρκούς επίβλεψης των όπλων μόλις εισέλθουν στη χώρα: Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει μια αμερικανική εταιρεία που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί μέχρι τον Φεβρουάριο για να εφαρμόσει μια ειδική τριετή πρωτοβουλία για να βοηθήσει την προσπάθεια επίβλεψης, σύμφωνα με το «ευαίσθητο αλλά αταίριαστο» έγγραφο.

Και μετά υπάρχει αυτή η ωμή παραδοχή από το «ευαίσθητο» έγγραφο: Το τηλεγράφημα, υπογεγραμμένο από την πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ, είναι ένα στιγμιότυπο στο χρόνο. Αλλά υπογραμμίζει πώς κρίσεις όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας – όπως οι εμπειρίες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – αναπόφευκτα μετατρέπονται σε εξαιρετικά ακριβές επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακριβώς λόγω του χάους που επικρατεί, συχνά σε χώρες με ιστορία διαφθοράς.

Το ίδιο το 9-σέλιδο τηλεγράφημα δηλώνει ξεκάθαρα ότι «πάνω απ’ όλα, η κινητική δραστηριότητα και η ενεργός μάχη μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο τα τυπικά μέτρα επαλήθευσης είναι μερικές φορές ανέφικτα ή αδύνατα».

Η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει μια δήλωση διαβεβαιώνοντας ότι «η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι ανοιχτή και παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επίβλεψη της βοήθειας των ΗΠΑ, παρά τις ανελέητες επιθέσεις της Ρωσίας» – και επιπλέον ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν πολύ σοβαρά την ευθύνη μας να διασφαλίσουμε κατάλληλη επίβλεψη όλης της βοήθειας των ΗΠΑ».

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αμβλύνει τις αυξανόμενες εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών για περισσότερη εποπτεία υπό την ηγεσία του βουλευτή Κέβιν ΜακΚάρθι (Kevin McCarthy), ο οποίος έχει επανειλημμένα καταγγείλει την προσέγγιση του Μπάιντεν στην «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία, καθώς το Politico συνεχίζει το διπλωματικό τηλεγράφημα: Υπάρχουν, για παράδειγμα, αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των Αμερικανών αξιωματούχων στο πεδίο και ορισμένοι περιορισμοί ασφαλείας στις μετακινήσεις τους. Είναι επίσης δύσκολο να βρεις εργολάβους πρόθυμους να εργαστούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή να οργανώσουν προσωπικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και άλλους που λαμβάνουν τη βοήθεια, αναφέρει το έγγραφο.

Πριν από λιγότερο από δύο μήνες, η Φινλανδία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τεκμηρίωσαν την εξάπλωση των όπλων που προμήθευσε η Δύση εκτός των συνόρων της Ουκρανίας και στα χέρια εγκληματικών στοιχείων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

«Όπλα που αποστέλλονται [από διάφορες χώρες] στην Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία»δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας, Κρίστερ Άλγκρεν (Christer Ahlgren), σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα επιτεθεί σε αποστολές ξένων όπλων, νηοπομπές μεταφοράς και αποθήκες που βρέθηκαν στην Ουκρανία… αλλά πόσο καιρό πριν οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιήσουν Αμερικανούς στρατιωτικούς επιθεωρητές στο έδαφος πίσω από τις γραμμές του μετώπου; Όσο περισσότερο διαρκεί η σκληρή σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες για ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, είτε σκόπιμα είτε όχι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »