Οι χαρές και τα πανηγύρια καλά κρατούν σε Ρώμη, Άγκυρα και Τρίπολη

Ο Ιταλός Πρέσβης στη Λιβύη συναντήθηκε με αξιωματούχο της κυβερνήσεως της Τρίπολης για να του εκφράσει τα συγχαρητήρια της ιταλικής κυβέρνησης για την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια. 

Λιβύη: Τούρκοι και GNA κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια

Το Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, Ahmed Hamza, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, με τον Ιταλό Πρέσβη στη Λιβύη, Giuseppe Puccini, ο οποίος συνεχάρη το ίδιο για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βάσης Al-Watiya και την επιστροφή της στην αγκαλιά της πατρίδας, εξηγώντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ιταλίας είναι η ασφάλεια και η σταθερότητας της Λιβύης.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού Σαράτζ, αφορούσε πτυχές της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών σε όλους τους τομείς, ιδίως αυτόν της οικονομίας και της ασφάλειας, αλλά και της λαθρομετανάστευσης, ενώ επικεντρώθηκε στα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την οριστική επίλυση του προβλήματος και τη διακοπή της ροής των μεταναστών από τις χώρες προέλευσης.

Ο κ. Puccini τόνισε την ανάγκη υποστήριξης των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με σχέδια και στρατηγικές που σχετίζονται με τη χωρική και κοινωνική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ahmed Hamza εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης Al-Wefaq για την υποστήριξη που έλαβε από την ιταλική κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας, καθώς και για τη θεραπεία του τραυματισμένου του Al-Bunyan αλλά και την ίδρυση νοσοκομείου στη Misurata.

Τόνισε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ ιταλικών και διεθνών ΜΚΟ με τη Λιβύη μέσω της Επιτροπής Κοινωνίας των Πολιτών.

Συμφωνήθηκε να εργαστεί για τη στήριξη των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να δημιουργηθούν τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Λιβύης και των χωρών της περιοχής.

Οι χαρές και τα πανηγύρια καλά κρατούν σε Ρώμη, Άγκυρα και Τρίπολη, αλλά χάθηκε μια μάχη όχι ο πόλεμος και όλα είναι πολύ ρευστά ακόμη, αφού Αίγυπτος και Ρωσία δεν κάνουν καμία φανερή κίνηση προς το παρόν.

Ως γνωστόν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, υποστηριζόμενες από τον τουρκικό στρατό, ανακοίνωσαν την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου στην αεροπορική βάση του El-Batu, την οποία μέχρι πρόσφατα κατείχαν στρατεύματα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Νότια της Κρήτης η προσοχή του ΠΝ: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στο ΝΑ Αιγαίο


“Τα στρατεύματά μας [GNA] έχουν πάρει πλήρως τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης Al Watiya”, δήλωσε ο διοικητής των επιχειρήσεων των δυνάμεων GNA στην περιοχή της Τρίπολης, στρατηγός Αμπντέλ Μπασίτ Μέρβαν.

Σύμφωνα με πηγή, εκτός από τις στρατιωτικές μονάδες του GNA και οι τουρκικές δυνάμεις συμμετείχαν επίσης στην επιχείρηση, αλλά δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για φιλότουρκους μισθοφόρους ή τακτικές τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη Λιβύη.

Από τις αρχές Μαΐου, σχηματισμοί που δρουν από την πλευρά του GNA επιδιώκουν να αποσπάσουν τη στρατηγική βάση του El-Batu, που βρίσκεται 100 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ένοπλα αποσπάσματα του GNA προσπάθησαν τρεις φορές να την καταλάβουν. Η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα και ήταν αποτυχημένη, αλλά τώρα ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ιταλία στήριξαν τον Σαράτζ όπως φαίνεται.

Αυτοί είναι οι Ιταλοί οι οποίοι στηρίζουν τα σχέδια του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, προβάλουν εμπόδια στον αγωγό East Med και τώρα επικροτούν την μεταφορά Τζιχαντιστών και όπλων σε μια παράνομη κυβέρνηση που δεν την έχει ψηφίσει ο λιβυκός λαός. Άμα έχουμε τέτοιους φίλους τι να τους κάνουμε τους εχθρούς, λέει μια παροιμία.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »