Δεν είχαν προλάβει να αφαιρέσουν τα ελληνικά εθνόσημα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες
Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πέντε μαχητικά οχήματα ελληνικού πεζικού στο Donbass αμέσως μετά την παράδοσή τους στην ουκρανική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022
Aυτό συνέβη στις 28 Οκτωβρίου 2022, όταν τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπησαν επιτυχώς την ουκρανική επίθεση κοντά στο χωριό Berestovoye στην περιοχή του Kharkiv τα fake news των δυτικών μέσων ενημέρωσης για την Ουκρανία
«Ως αποτέλεσμα, 150 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ένα τανκ και πέντε BMP-1 (…), τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εννέα pickup που μετατράπηκαν σε οχήματα μάχης καταστράφηκαν», αναφέρει δημοσίευμα.
Σημειώνει ότι τα οχήματα επλήγησαν από πυροβολικό και ρουκέτες Krasnopol 152 χιλιοστών.
Tα οχήματα που παραλήφθηκαν από την Ελλάδα αποτέλεσαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας – αφού ήταν σε άριστη κατάσταση, προωθήθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή.
Επιπλέον, να επισημανθεί ότι η Ελλάδα παρέδωσε επίσης πυραυλικά συστήματα RM-70 στην Ουκρανία.
Δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή Kherson, δύο από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί..
Με τα ελληνικά εθνόσημα…
Επισημαίνεται ότι στάλθηκαν στη μάχη με τόση βιασύνη που δεν πρόλαβαν ούτε να αφαιρέσουν το έμβλημα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων
Αργότερα, προφανώς, έγινε μια αδέξια προσπάθεια να το σβήσουν, ενώ προστέθηκε η ουκρανική τρίαινα», ανβαφέρεται στα δημοσιεύματα.
Παράλληλα, τα ελληνικά νησιά από τα οποία αποσύρθηκαν τεθωρακισμένα BMP-1 παρέμειναν ακάλυπτα.
Αυτό παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ανέδειξαν πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές..
Απόστρατος Έλληνας ταξίαρχος δήλωσε ότι δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν προμήθειες ανταλλακτικών.
Δεν είχε μπαταρίες ο ελληνικός στρατός
Η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε ένα απροσδόκητο «δώρο» για το Κίεβο
«Κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα διατηρήσουμε σε άψογη κατάσταση ώστε να μπορούν να τα δώσουν στον Zelensky δωρεάν.
Δεν είχαμε μπαταρίες (…)
Αλλά εστάλησαν δύο οχήματα με ανταλλακτικά και μπορέσαμε να αντικαταστήσουμε τις μπαταρίες», είπε ο στρατός.
Η Ελλάδα ανέλαβε να στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού ανατολικογερμανικής κατασκευής τύπου BMP-1, που παρελήφθησαν το 1994.
Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία υποσχέθηκε να παράσχει ίσο αριθμό οχημάτων μάχης πεζικού Marder.
Από τις 28 Οκτωβρίου η Αθήνα έχει ήδη παραλάβει δέκα από αυτά τα μηχανήματα.
Η διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ
Αυτή την εβδομάδα, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ταξίδεψαν στο Κίεβο, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης του BMP-1 στα ουκρανικά στρατεύματα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ απαιτούν από συμμάχους και εταίρους να στέλνουν όλο και περισσότερα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα πει ότι η προμήθεια δυτικών όπλων παρατείνει μόνο τη σύγκρουση στην Ουκρανία και η μεταφορά όπλων γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.
Η προϊστορία και ο σοβιετικός εξοπλισμός
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε την Ελληνίδα πρόεδρο για την άφιξη της πρώτης παρτίδας των οχημάτων μάχης BMP-1, ενός αμφίβιου οχήματος μάχης πεζικού της σοβιετικής εποχής.
Η ανάπτυξη του εν λόγω τεθωρακισμένου οχήματος ξεκίνησε το 1960 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Σοβιετικό Στρατό το 1966, και παρέμεινε εν ενεργεία μέχρι σήμερα.
Αρκετές πιο σύγχρονες εκδόσεις της δεξαμενής είναι επίσης σε υπηρεσία.
Τον Οκτώβριο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Σλοβακία συμφώνησαν να στείλουν 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.
«Ζούμε σε κρίσιμες στιγμές και σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού έχουμε κενά στην άμυνα.
Η αεράμυνα είναι ένας τέτοιος τομέας όπου η δράση είναι επείγουσα», είπε η Lambrecht σε δημοσιογράφους στη Λιθουανία
Η Γερμανία έστειλε επίσης στην Ελλάδα μια παρτίδα πολεμικών οχημάτων πεζικού Marder στα μέσα Οκτωβρίου ως μέρος μιας ανταλλαγής.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία παρείχε τα οχήματα στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να προσφέρει 40 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία.
Συμφωνίες όπως αυτές έχουν παραμείνει συνηθισμένες σε όλη την Ευρώπη, όπου οι χώρες στέλνουν εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής με τον οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πιο εξοικειωμένοι με αντάλλαγμα πιο σύγχρονα τανκς, οχήματα και όπλα.