Η Δύση αιφνιδιάστηκε – Οι Ρώσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων για πρώτη φορά από το καλοκαίρι

O ρωσικός Στρατός είχε πολλές τακτικές επιτυχίες στο «ξεχασμένο» μέτωπο της Zaporozhye μεταξύ της Gulyaipole και της Kakhovka.

Εκεί που ο ρωσικός στρατός ενίσχυσε την άμυνά του τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν τοπικές διεισδύσεις.

Οι Ρώσοι πιστεύουν πως ανοίγει η δυνατότητα απελευθέρωσης του Zaporozhye.

Μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας απελευθέρωσαν το χωριό Lobkovoe, βόρεια της πόλης Tokmak (που κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο του περασμένου έτους), δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας.

Η κατάληψη αυτού του μικρού οικισμού στο δρόμο μεταξύ του χωριού Kamenskoe και της πόλης Orekhov, που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, περιέπλεξε πολύ τη μεταφορά προσωπικού, πυρομαχικών, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην ουκρανική πλευρά, δήλωσε ο Volodymyr Rogov, αρχηγός του κινήματος Zaporozhye “Είμαστε μαζί με τη Ρωσία”,  στο TASS .

«Αυτό δίνει ελπίδα όχι μόνο για την εγκαθίδρυση επιχειρησιακού ελέγχου σε αυτόν τον δρόμο, αλλά για αποκλεισμό των οδών επικοινωνίας και κατά μήκος της πρώτης γραμμής», εξήγησε ο Ρογκόφ στον αέρα του ραδιοφώνου Komsomolskaya Pravda.

Ο πολιτικός ενημέρωσε επίσης  για την τοπική επιτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα προάστια της πόλης Orekhov.

«Το πυροβολικό μας είναι ενεργό. Καταφέραμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο πυρός τέσσερις οικισμούς στα προάστια του Orekhov», είπε ο Rogov στην εφημερίδα VZGLYAD.

Αυτή η πόλη που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το κατεχόμενο από τον Ουκρανικό στρατό περιφερειακό κέντρο, το Zaporozhye.

«Η ένταση των βομβαρδισμών των εχθρικών θέσεων είναι ρεκόρ. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε περισσότερα από 200 χτυπήματά μας. Αυτό αποδεικνύεται από τις εσωτερικές τους αναφορές, τις οποίες καταφέρνουμε να υποκλέψουμε», είπε η πηγή.

Ο Rogov πρόσθεσε ότι οι μάχες διεξάγονται από τα σύνορα της περιοχής Zaporozhye με το DPR προς τα χωριά Olgovskoye, Malinovka, Charivnoye, Belogorye μέχρι το χωριό Kamenskoye. 

Στο κανάλι του στο Telegram , ο Rogov διευκρίνισε ότι πυρά του ρωσικού Πυροβολικού εκτοξεύτηκαν σε εχθρικές θέσεις σε 12 οικισμούς της περιοχής ταυτόχρονα:

Olgovskoye, Malinovka, Gulyaipole, Zaliznichnoye, Gulyaipolskoye, Charivnoye, Belogorye, Malaya Tokmachka, Nekmachka, Orankaek. , Malyye Shcherbaki και Kamenskoye.

Έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε για την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στην πρώτη θέση στον τομέα του μετώπου περίπου από την Gulyaipol έως την ανατολική ακτή της Kakhovka.

 

Προσθέτουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας ρωσικά άρματα μάχης  εκκαθάρισαν  προπύργιο του ουκρανικού Στρατού στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε περίπου 90 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Akatsiya, δύο οβιδοβόλα D-20 και D-30.

Στο πλαίσιο των εντεινόμενων μαχών στην πρώτη γραμμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζουν ήδη την περιφερειακή πρωτεύουσα για άμυνα. Όπως είπε ο Rogov, οχυρώσεις πολλαπλών επιπέδων κατασκευάζονται στο Zaporozhye.

Το πρώτο επίπεδο πηγαίνει κατά μήκος της γραμμής στρατιωτικής επαφής, το δεύτερο – στα πλησιέστερα προάστια του Zaporozhye (Kamyshevakha, Kushugum) και το τρίτο κατασκευάζεται μέσα στην πόλη.

Εδώ να προσθέσουμε ότι η πόλη Zaporozhye είναι ιδιαίτερα μεγάλη με πληθυμσό περίπου 800.000 κατοίκων.

Σοβαρές ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στο Zaporozhye, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από την Πολωνία, τη Γεωργία και από την απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος*.

Έτσι, αν νωρίτερα Ουκρανοί μαχητές ετοιμάζονταν να επιτεθούν, τώρα σκάβουν και προετοιμάζονται για άμυνα.

Σύμφωνα με τον Rogov, ο ουκρανικός στρατός δημιουργεί οχυρά και θέσεις διοίκησης, αποθήκες, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού σε εργοστάσια κατασκευής μηχανών και μεταλλουργικές επιχειρήσεις του ολιγάρχη Rinat Akhmetov.

«Η απελευθέρωση του Zaporozhye θα είναι πολύ δύσκολη. Μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλο το στρατιωτικό μας ταλέντο», αναμένει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της πυκνής οικιστικής ανάπτυξης και υποδομής, ο ρωσικός Στρατός θα πρέπει να λάβει υπόψη την εμπειρία της Μαριούπολης και του Σολεντάρ.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Mikhail Onufrienko πιστεύει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για εντατικοποίηση των εχθροπραξιών όχι μόνο στον τομέα του Zaporozhye, αλλά σε ολόκληρο το μέτωπο, “από την περιοχή Belgorod και μέχρι τον Δνείπερο”.

Σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει επιτύχει πλέον τη μεγαλύτερη επιτυχία στην περιοχή Αρτεμόφσκ-Μπάκχμουτ, όπου μεθοδικά διαρρηγνύουν τη μια οχυρωμένη περιοχή μετά την άλλη. Αυτό ανάγκασε την Ουκρανία να αποσύρει μέρος των στρατευμάτων από την κατεύθυνση του Zaporozhye και να τα μεταφέρει στο Donbass. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα λόγια του Vladimir Rogov μπορεί επίσης να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στον τομέα του Zaporozhye του μετώπου αποδεικνύονται αδύναμος κρίκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πλέον μεταφερθεί από την κατεύθυνση του Zaporozhye στο DPR και το LPR.

«Πρόκειται για επτά ή οκτώ μονάδες που βρίσκονταν στην κατεύθυνση του Ζαπορόζιε, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία, μόνο τα απομεινάρια τους»,  αναφέρει το TASS.

Ο ρωσόφωνος πολιτικός του Ζαπορόζιε αναφέρθηκε στην 35η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, καθώς και στην 55η Ταξιαρχία Πυροβολικού.

Η τελευταία αποδείχθηκε ότι μεταφέρθηκε πλήρως κοντά στο Κουράχοβο στο Ντόνμπας.

Έτσι, η 128η ορεινή ταξιαρχία εφόδου, που σχηματίστηκε στην περιοχή των Υπερκαρπαθίων, ηττήθηκε και στάλθηκε για αναπλήρωση και τώρα στάλθηκε στον τομέα Donbass του μετώπου, επεσήμανε ο Rogov.

Η 79η αεροπορική ταξιαρχία βρίσκεται τώρα στην περιοχή της Maryinka (DNR).

Ο Rogov  πιστεύει  στην επιτυχία της περαιτέρω απελευθέρωσης του Zaporozhye. Μίλησε για περιπτώσεις στρατιωτικού προσωπικού από τις ουκρανικές μονάδες εδαφικής άμυνας που μετακινούνται στο πλευρό της Ρωσίας, οι οποίες έχουν γίνει πιο συχνές στο μέτωπο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Onufrienko, είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την πιθανότητα πρόωρης απελευθέρωσης του περιφερειακού κέντρου. «Όσον αφορά την κατάληψη του Zaporozhye, μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλες προοπτικές να το πάρουμε μετά την απόσυρσή του από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, αφού πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα να περάσουμε τον ποταμό. Αυτό απαιτεί δυνάμεις και μέσα, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης στρατευμάτων», πιστεύει ο ειδικός.

Επίσης, δεν μπορεί κανείς να απορρίψει έναν παράγοντα όπως η δυτική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, σημειώνει ο στρατιωτικός ειδικός Alexei Leonkov.

Η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, από αυτή την άποψη, μπορεί να κάνει σχέδια για μια επίθεση προκειμένου να κόψει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

«Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να προσπαθήσουν να μας επιτεθούν στη βόρεια πλευρά – στην περιοχή Svatovo και Kremennaya. Είναι για αυτό που ο Zaluzhny ζητά από τη Δύση αρκετές εκατοντάδες τανκς – για να τα συγκεντρώσει σε ένα μέρος και να τα χρησιμοποιήσει για να διασπάσει το μέτωπο», πρόσθεσε ο Leonkov.

«Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στην αμερικανική βάση στο  Ramstein της Γερμανίας , η Ουκρανία μας επιτέθηκε από όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να έχει στόχο να πετύχει καμία επιτυχία, αλλά να δείξει στη Δύση την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει και το μέγεθος των ενεργειών. Όλα αυτά προκειμένου η Δύση να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα συζητήθηκαν όλες αυτές τις εβδομάδες – ειδικότερα, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς», σημειώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Αλλά στην πραγματικότητα, τώρα η τακτική πρωτοβουλία παραμένει στη ρωσική πλευρά.

«Στην πραγματικότητα, αλέθουμε τις ένοπλες δυνάμεις του εχθρού», είπε ο Ονουφριένκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »