Αυτές οι χώρες έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής επαρκών τροφίμων για τους πληθυσμούς τους
Τον τελευταίο χρόνο, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, «σκιάζει» τον πλανήτη, με τους ερευνητές να προσπαθούν να αποτιμήσουν ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Risk Analysis, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, το Βανουάτου και οι Νήσοι Σολομώντος είναι οι νησιωτικές χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής επαρκών τροφίμων για τους πληθυσμούς τους σε περίπτωση μιας «αιφνίδιας καταστροφής που μειώνει το ηλιακό φως» στον πλανήτη, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου ή μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές «θα υπάρχουν πιθανώς θύλακες επιζώντων ανά την υφήλιο ακόμη και στο χειρότερο σενάριο» και οι πιο ανθεκτικές χώρες θα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν μια επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Οι συντάκτες της μελέτης συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες βάσει 13 παραγόντων, που όπως λένε, θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιβίωση, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενεργειακή αυτάρκεια και η επίδραση της καταστροφής στο κλίμα.
Κι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία – αμφότερες με εύρωστη γεωργική παραγωγή και μακριά από πιθανές τοποθεσίες του βόρειου ημισφαιρίου με αυξημένη ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, βρέθηκαν στην κορυφή.
«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο», καταλήγει η μελέτη, «καθώς έχει τη δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».
Οι σχετικά καλές υποδομές της, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός της ήταν από τους παράγοντες που την ώθησαν στην κορυφή.
Μολαταύτα, στα ντεσαβαντάζ της Αυστραλίας περιλαμβάνονται οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που την καθιστούν πιθανότερο στόχο σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Εν προκειμένω η Νέα Ζηλανδία πλεονεκτεί, λένε οι ερευνητές, με το μακροχρόνιο καθεστώς της χωρίς πυρηνικά, ενώ στα ατού της μετρά και γεωγραφική της θέση στον Ειρηνικό Ωκεανό, που θα την προστατέψει αν πέσει απότομα η παγκόσμια θερμοκρασία λόγω μιας μακράς περιόδου σκοταδιού στον πλανήτη.
«Έχουμε αυτή τη σούπερ αποτελεσματική εξαγωγική οικονομία τροφίμων που θα μπορούσε να θρέψει τους Νεοζηλανδούς (…) ακόμη και στο χειρότερο σενάριο μιας μείωσης της σοδειάς κατά 61% στη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, Νικ Γουίλσον, εκ των συντακτών της μελέτης.
Κι άλλες νησιωτικές χώρες θα μπορούσαν να παράγουν επαρκή τρόφιμα σε μια τέτοια κρίση, σύμφωνα με τον Γουίλσον και τον δρα Ματ Μπόιντ, που συνυπογράφει τη μελέτη, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής θέτει αν αμφιβόλων την αντοχή τους.