Επιλέγοντας την φυγή από την Αιγιάλεια και στην διαφυγή από τις εργασίες τους βρίσκονται εκατοντάδες Ελληνόπουλα καθώς και Αλβανοί δεύτερης γενιάς της περιοχής μας, που αφού τελειώσουν το σχολείο και σπουδάσουν αναζητούν την τύχη τους σε χώρες της Ευρώπης ακόμα και Αμερική.
Μια απο τις μεγαλύτερες πληγές του τόπου μας είναι το αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Οι δουλειές που βρίσκουν στον τόπο μας, δεν τους δίνουν προοπτικές εξέλιξης, κάποιους δεν τους καλύπτει το αντικείμενο και οι απολαβές συνήθως δεν είναι ικανοποιητικές.
Με άλλα λόγια ο λόγος φυγής στο εξωτερικό είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στον Δήμο μας καθώς και το ποιοτικό κριτήριο.
Το ερώτημα που εγείρεται , είναι τι ενέργειες έκανε ο δήμος για να ανασχέσει αυτό το άσχημο φαινόμενο τα τελευταία τέσσερα χρόνια?
Τι αναπτυξιακές μελέτες από Πανεπιστήμια ή άλλους ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς έκανε ο κ.δήμαρχος?, ο άνθρωπος που έχει σαν μότο “ότι οι μελέτες είναι για τους τεμπέληδες”, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες και καλοπληρωμένες δουλειές για τα παιδιά μας.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές σκέψεις και ρωτάω…
1) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή όσον αφορά το σχέδιο πόλης, την επέκταση του και τις χρήσεις γης για δημιουργία ξενοδοχειακών-τουριστικών μονάδων, βιοτεχνικού πάρκου, ΒΙΠΕ , υποδομές και προσέλκυση επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, όπως άμεση πρόσβαση σε Ολυμπία οδό, τρένο , λιμάνι , Νοσοκομείο , κλπ.
2) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή για τους δημοτικούς δρόμους σχεδόν όλου του δήμου που είναι αίσχος, την κεντρική αρτηρία για τον νέο σταθμό του τρένου από την οδό Κορίνθου που θυμίζει υπανάπτυκτη χώρα, τον φωτισμό και τα πεζοδρόμια στις εισόδους της πόλης που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα (να θυμίσω ότι ο φωτισμός στην δυτική είσοδο έγινε με δικές μας ενέργειες και καθημερινές οχλήσεις στην περιφέρεια το 2020 σαν εκλεγμένος για δεύτερη θητεία πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου).
3) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας η οποία θυμίζει κατσικόδρομο. Έχουμε μια από τις χειρότερες αγροτικές οδοποιίας ίσως και στην Ευρώπη. Δεν δημιουργεί μόνο υλικές ζημιές και κινδύνους στους μόνιμους κατοίκους αλλά κάνει αδύνατη την πρόσβαση στα χωριά μας σε οποιονδήποτε θέλει να τα επισκεφτεί για αγροτουρισμό , να επισκεφθεί τα οινοποιεία και τους αμπελώνες μας και για να δει από πρώτο χέρι το παραγόμενο superfood που έδωσε οικονομικη δύναμη και ανάπτυξη στην Αιγιαλεία την μαύρη κορινθιακή σταφίδα .
4) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή για δημιουργία μεγάλων πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ για να αναδείξουμε α) το κεντρικό αστικό μέτωπο και την αγορά μας, την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τον Πύργο του , το αρχαιολογικό μας μουσείο του Τσίλερ στην παλιά δημοτική αγορά, το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αιγίου <Ανδρέας Λόντος>, και β) το κεντρικό παραλιακό μας μέτωπο , με την Παναγία Τρυπητή , τα εργοστάσια της χαρτοποιίας και της ΕΤΕΛ, τις δώδεκα βρύσες, που η δημοτική αρχή διέκοψε την ροή νερου μετά από εκατοντάδες χρόνια και τον πλάτανο του Παυσανία, (που μαζί αποτελούν διατηρητέα μνημεία της φύσης ), τον υδροβιότοπο Αλυκής προστατευμένη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
5) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή για να αναδείξουμε τις ομορφιές της Αιγιάλειας με τα τόσα μοναστήρια, τις πανέμορφες παραλίες, τις ανασκαφές για την Αρχαία Ελίκη και τους θησαυρούς της, τον οδοντωτό, το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας , το δάσος της Ζαρούχλας και την λίμνη Τσιβλού, κ.α
6) Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή προς το κεντρικό κράτος , Υπουργούς , Πρωθυπουργό , για το εργοστάσιο της ΕΒΟ που απαξιώνεται καθημερινά, για την στηριξη του Γ.Νοσοκομείου Αιγίου σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, για τους χιλιάδες αγρότες σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας που έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τα τελευταία τρία χρόνια.
Κλείνω λέγοντας ότι αυτή η δημοτική αρχή και ο κ.Δήμαρχος της, θα μείνουν στηλιτευμένοι στην ιστορία του Δήμου Αιγιαλείας σαν αυτούς που έχασαν τις σχολές του ΑΤΕΙ από το περιουσιολόγιο του Δήμου μας . Σαν αυτούς που έκαναν <φτωχότερο> τον λαό της Αιγιάλειας. Σαν τον Δήμαρχο που δεν πήγε ούτε στην Υπουργό , ούτε στον Πρωθυπουργό να απαιτήσει , να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το αυτονόητο για τον λαό του.
Ολα τα ανάμεικτα συναισθήματα που βαραίνουν παιδιά και γονείς και κυρίως τις μανάδες που χάνουν τα παιδιά τους, όπως αγωνία θυμός ,οργή για την πόλη και την δημοτική αρχή που δεν είχαν την προνοητικότητα,τις υποδομές τις προϋποθέσεις και κυρίως την θέληση για να τα κρατήσουν εδώ, πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας στα σοβαρα
Δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και από όλα τα παραπάνω θα παραλάβει σχεδόν το τίποτα. Όμως δεν θα το βάλουμε κάτω. Θέλω να πω στον Αιγιώτικο λαό ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη. Όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και γνωρίζω πολύ καλά και από το Πανεπιστήμιο αλλά και από την ζωή ότι ΟΛΑ τα προβλήματα έχουν τουλάχιστον μία λύση.
Θα δώσουμε αγώνες για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Θα δουλέψουμε σκληρά να φέρουμε την χαμένη αξιοπρέπεια και αίγλη στον τόπο μας για να εκλείψει το φαινόμενο της εγκατάλειψης. Να δημιουργήσουμε νέες δουλειές μέσω της ανάπτυξης (λέξη χαμένη από το λεξιλόγιο μας) να φέρουμε ξένο κόσμο στην περιοχή μας κάνοντας την ένα αξιόλογο προορισμό και να κυριαρχήσει η ελπίδα της επιστροφής των παιδιών μας στον τόπο τους.
—- και θέλω και μπορώ να προσφέρω και θα το κάνω με όλη μου την καρδιά και την ψυχή………. αρκεί να μας έχει καλά ο Παντοδύναμος —
με τιμή
Χαράλαμπος (Λάμπης) Π. Παπαδόπουλος
-Επιχειρηματίας-
-Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Χρήστο Γούτο
-δις εκλεγμένος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας
-Αντιπρόεδρος ΟΕΕΣΠ
-Εκλέκτορας ΕΣΕΕ