Κύπρος και Ελλάδα στο ”στόχαστρο” Oλοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη Τουρκία. Για το θέμα, σας είχε ενημερώσει πρώτο
το πρωί.
Σύμφωνα με τους Τούρκους στο συμβούλιο «συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ”τουρκικής μειονότητας” και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο». Παράλληλα, στο τραπέζι μπήκαν ξανά οι παραληρηματικές θέσεις που κάνουν λόγο για άρνηση της δικής μας χώρας προς τον διάλογο. «Η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται αυτό όταν προέρχεται από τον μόνιμο «ταραξία» της περιοχής, την Άγκυρα.

Στο συμβούλιο ασφαλείας των Τούρκων τέθηκε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να αναπτυχθούν πολιτικές που θα επιφέρουν ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Από τα θέματα συζήτησης δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα της Κύπρου. «Έχει δηλωθεί ότι, αντί των προσεγγίσεων που δεν απέδωσαν αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη, είναι απαραίτητο να ληφθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού και βασίζονται στην αμεροληψία στην ημερήσια διάταξη της βάση δύο ανεξάρτητων κρατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά επιμένοντας στη θέση της Άγκυρας για δυο κράτη στην Κύπρο, μια στάση που δεν είναι αποδεκτή προφανώς σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά κι από τον ίδιο τον ΟΗΕ που προετοιμάζεται για την πενταμερής στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη.
Στο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, πέραν των θεμάτων που προτάχθηκαν στην ανακοίνωση και έγιναν ήδη «σημαία» για τον καθοδηγούμενο τουρκικό Τύπο, υπήρξε ενημέρωση για τις επιχειρήσεις ενάντια σε PKK, FETO και DAESH, ενώ συζητήθηκε το θέμα της Συρίας. «Τονίστηκε η σημασία της εξεύρεσης μόνιμης και βιώσιμης λύσης στη Συρία με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της χώρας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλα όσα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα», αναφέρεται μτεαξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης, οι Τούρκοι καλωσόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και σημείωσαν πως «μόλις η ασφάλεια του λαού της Λιβύης σταθεροποιηθεί και κλείσουν οι πληγές του εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση».

Θα ασχοληθεί επιτέλους η Αθήνα με τις εξελίξεις, θα βγει κάποια ανακοίνωση που θα ”κατακεραυνώνει” την τουρκική πολιτική, ή μόνο από το Πενταπόσταγμα θα μαθαίνει ο ελληνικός λαός την πραγματικότητα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »