Σοκαριστικές αποκαλύψεις από την αμερικανική εφημερίδα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Σε ομολογία ενοχής προχώρησε στους New York Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι είχε πλήρη γνώση για το Predator και ότι παραχώρησε άδεια στην ισραηλινή εταιρεία Intellexa για την εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού στη Μαδαγασκάρη, ενώ είχε δοθεί άδεια και για την

Η επιβεβαίωση έγινε στην αμερικανική εφημερίδα από τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη «διερρήγνυε τα ιμάτιά της» ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Έλεγαν πως το χρησιμοποιούν… ιδιώτες. Εδώ όμως προκύπτει πως γνώριζαν τα πάντα αφού έδιναν και άδειες εξαγωγής του.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «έπειτα από ερωτήσεις των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως έδωσε στην εταιρεία, Intellexa, άδειες για τη πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης, τη Μαδαγασκάρη.

Οι Times έχουν ακόμη στη κατοχή τους μια επιχειρηματική πρόταση της Intellexa για τη πώληση των προϊόντων της στην Ουκρανία, η οποία την απέρριψε». 

«Η έρευνα των Times βασίστηκε στην εξέταση χιλιάδων σελίδων από ντοκουμέντων – συμπεριλαμβανομένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και μια μυστική έκθεση της στρατιωτικής αστυνομίας του Ισραήλ- όπως και συνεντεύξεις με δεκάδες δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανθρώπους που εργάζονται σε υπηρεσίες της εφαρμογής του νόμου, επιχειρηματικούς παράγοντες και θύματα hacking σε πέντε χώρες», επισημαίνεται στην εκτενή έρευνα που φέρει τις υπογραφές των  Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ (επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ),  Ρόνεν Μπέργκμαν, συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ και Μαρκ Μαζέτι.

Επιπροσθέτως, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε στους New York Times «πως το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου έδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021».

Ενώ ο ίδιος ανέφερε πως ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου «ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά τις αναφορές στον εγχώριο τύπο».

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα περιγράφει τον ρόλο του Ταλ Ντίλιαν, πρώην διοικητή της ειδικής μονάδας κυβερνοπολέμου του Ισραήλ (UNIT 81) και καταγράφει τη διαδρομή του.

Από την θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, την επιχειρηματική του δραστηριότητά του στη Κύπρο και τη μετάβαση του στην Αθήνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »