Σε αναμονή της απάντησης των εταιρειών

Νέες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από καθηγητές έχουν επισημάνει την εμφάνιση οπτικής νευρομυελίτιδας μετά από εμβολιασμούς για τον Covid, υποδηλώνοντας ότι η αυτοάνοση νόσος μπορεί να εμφανίζεται ως ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου.

Τα γενικά ευρήματα των μελετών υποδεικνύουν εμφάνιση οπτικής νευρομυελίτιδας (NMO) σε υγιή άτομα εντός περίπου δύο εβδομάδων μετά τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Σε ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο ή από παρόμοια νευρολογική αυτοάνοση νόσο όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, παρατηρήθηκε έξαρση των συμπτωμάτων ή υποτροπή.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έξι περιπτώσεις NMO που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid έχουν αναφερθεί σε μελέτες περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο.

Αν και ορισμένα άτομα ανάρρωσαν πλήρως, μερικά πήραν εξιτήριο με μακροχρόνια φάρμακα ή ανεπίλυτα συμπτώματα.

Σπάνια νόσος

Η οπτική νευρομυελίτιδα είναι μια σπάνια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα στα μάτια.

Ενώ η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, συνήθως προκαλείται από λοίμωξη ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα, γράφει ο ιστότοπος Epoch Times.

Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, απώλεια όρασης, παράλυση, αδυναμία ή πόνο στα χέρια και τα πόδια, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο καθώς και ανεξέλεγκτους εμετούς και λόξυγκα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ιατρικά περιστατικά, τα οποία αναπτύσσονται γενικά εντός 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «οποιοδήποτε δυσάρεστο ιατρικό περιστατικό που ακολουθεί τον εμβολιασμό», ακόμη και αυτό που δεν προκαλείται από το εμβόλιο, θα θεωρείται ανεπιθύμητο συμβάν.

Μελέτες για Pfizer

Δύο μελέτες, μία στην Τουρκία και μία στη Γερμανία αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός με Pfizer μπορεί να ήταν το έναυσμα για τη διαταραχή NMO.

Οι δύο γυναίκες που επηρεάστηκαν ανέπτυξαν συμπτώματα NMO εντός 24 ωρών και 23 ημερών, αντίστοιχα, μετά τη λήψη του εμβολίου.

Στην τουρκική μελέτη, μια 43χρονη, προηγουμένως υγιής γυναίκα εμφάνισε μειωμένη όραση 24 ώρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer.

Ένα μήνα μετά τη θεραπεία παρουσίασε μια δεύτερη προσβολή, με πόνο, αυξημένη αίσθηση και μυρμήγκιασμα στη δεξιά πλευρά του σώματός της, μυϊκή αδυναμία και κατακράτηση ούρων.

Οι γιατροί της διέγνωσαν NMO «πιθανώς πυροδοτήθηκε από τη χορήγηση του εμβολίου Cοvid mRNA-BNT162b2».

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε μακροχρόνια  θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Η γερμανική μελέτη εξέτασε μια 68χρονη γυναίκα, η οποία ζούσε με υποψία πολλαπλής σκλήρυνσης για πολλά χρόνια, με κύριο σύμπτωμα την ήπια παράλυση του ποδιού.

Αφού είχε λάβει νωρίτερα εμβόλια κατά του τετάνου και του πνευμονιόκοκκου, είχε υποστεί απώλεια κινητικότητας στα πόδια της, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Ωστόσο, 23 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης Pfizer τον Μάιο του 2021, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν σοβαρά.

Έχασε την ικανότητα να περπατά και παρουσίασε έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Η γυναίκα αρνήθηκε τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξε υποτροπή των συμπτωμάτων.

Μελέτες για Moderna

Οι δύο μελέτες της Moderna που διεξήχθησαν και οι δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούσαν επίσης γυναίκες.

Η πρώτη ασθενής ήταν μία υγιής 19χρονη και η δεύτερη 46 ετών με ιατρικό ιστορικό ανεπάρκειας βιταμίνης Β. Και οι δύο εμφάνισαν συμπτώματα εντός 15 και 2 ημερών από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου αντίστοιχα.

Η 19χρονη είχε σοβαρή αδυναμία στα χέρια και τα πόδια και ακράτεια ούρων μετά την λήψη του εμβολίου Moderna.

Μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, η 46χρονη γυναίκα υπέφερε από αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα, κατακράτηση ούρων και μειωμένη αίσθηση, καθώς και «συνεχείς, πόνους στο πάνω μέρος της πλάτης».

Αν και η αδυναμία των κάτω άκρων της και η κατακράτηση ούρων επιλύθηκαν, οι μελέτες έδειξαν ότι η μειωμένη αίσθηση μπορεί να παρέμενε.

Μελέτες για AstraZeneca

Στην Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία, μελετήθηκαν λεπτομερείς ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τα εμβόλια AstraZeneca.

Η μελέτη της Ταϊλάνδης διαπίστωσε ότι μια προηγουμένως υγιής γυναίκα 46 ετών ανέπτυξε αδυναμία στο δεξί πόδι και απώλεια της αίσθησης στη δεξιά πλευρά δέκα ημέρες μετά την πρώτη δόση.Αν και η αδυναμία στα πόδια της βελτιώθηκε, οι μη φυσιολογικές αισθήσεις παρέμειναν.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε μια 62χρονη γυναίκα, με σταθερό NMO για 8 χρόνια, η οποία είδε μια υποτροπή 7 ημέρες μετά την πρώτη της δόση, με απώλεια όρασης στο αριστερό μάτι. Η όρασή της επανήλθε σε 3 εβδομάδες.

Οι περιπτωσιολογικές μελέτες που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές.

Οι μελέτες ανέφεραν επίσης τα εμβόλια Sinovac και Sputnik V για τον Covid σε περιπτώσεις NMO που εμφανίστηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Οι συγγραφείς των μελετών τόνισαν την ανάγκη για μελλοντική έρευνα και έναν «υψηλό βαθμό υποψίας» στη διάγνωση και την παρέμβαση.

Καθώς η NMO είναι μια ταχέως εξελισσόμενη ασθένεια, εάν δεν αντιμετωπιστεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, με πιθανότητες αναπηρίας και θανάτου.

Τι λένε οι εταιρείες

Η εκπρόσωπος της AstraZeneca, Sinead Keller, δήλωσε στους Epoch Times Times ότι «σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νευρομυελίτιδας μετά τον εμβολιασμό», χωρίς επιβεβαιωμένη αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και αυτού του «εξαιρετικά σπάνιου συμβάντος».

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες ασφάλειας από όλες τις διαθέσιμες πηγές ως μέρος της τακτικής μας επιτήρησης», είπε η Keller.

Μέχρι στιγμής Pfizer και Moderna δεν έχουν σχολιάσει τις μελέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »