Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί τη Λευκορωσία με συνέπειες λόγω του περιστατικού με τον Προτάσεβιτς
ΗΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula von der Leyen είπε στο Twitter. ότι το συμβάν με το αεροπλάνο της Ryanair στη Λευκορωσία “θα έχει συνέπειες” και ότι οι υπεύθυνοι για τη σύλληψη του ιδρυτή του NEXTA Protasevich θα τιμωρηθούν.

Συγκεκριμένα, ζήτησε τιμωρία όσων είναι ένοχοι για “αναγκαστική προσγείωση” στο Μινσκ της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.
“Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά (…) θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι (…) πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τι μέτρα πρέπει να αναλάβει”, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΕ στο Twitter

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έχουν μια διήμερη σύνοδο κορυφής μέσα στην μέρα και το ζήτημα έφτασε αμέσως στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης εν μέσω μαζικής καταδίκης του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell το χαρακτήρισε «μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης» Αποκάλεσε την εκτροπή του αεροπλάνου ως «απαράδεκτο βήμα», επισημαίνοντας μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Νωρίτερα , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken επέμεινε στην άμεση απελευθέρωση του κρατούμενου. Οι ΗΠΑ μάλιστα καλούν να κλείσουν τους ουρανούς πάνω από τη Λευκορωσία λόγω της σύλληψης του Προτάσεβιτς

Ο Προτάσεβιτς, ένας από τους κύριους συντονιστές των διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο, απομακρύνθηκε από αεροπλάνο που πετούσε από την Ελλάδα προς τη Λιθουανία.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενεντέζ, μαζί με συναδέλφους από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λετονία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, δημοσίευσε δήλωση που καταδικάζει τις αρχές της Λευκορωσίας μετά το συμβάν με την πτήση της Ryanair ζητώντας “απαγόρευση όλων των πτήσεων σε ολόκληρη τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων προς και από τη χώρα.”

Η δήλωση δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

“Καταδικάζουμε την απειλή βίας εναντίον μη στρατιωτικών αεροσκαφών στον ουρανό πάνω από τη Λευκορωσία. Καλούμε τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει αμέσως αυτήν την προφανή παραβίαση της ελεύθερης διέλευσης μεταξύ κρατών και απειλών για αεροσκάφη”, ανέφερε η δήλωση.

Επιπλέον, έως ότου διενεργηθεί έρευνα, οι νομοθέτες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσίας στον οργανισμό. Η επιτροπή απαίτησε επίσης “την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Προτάσεβιτς”.

Αεροπλάνα από τη Ρίγα άρχισαν να πετούν γύρω από τη Λευκορωσία

Μετά το συμβάν με την κράτηση του ιδρυτή της Nexta, Roman Protasevich, η εθνική αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει ακόμη τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις της.

Αυτό αναφέρεται από το “Λετονικό ραδιόφωνο 4” με αναφορά στον Υπουργό Μεταφορών της Λετονίας Talis Linkays .

“Η εθνική μας αεροπορική εταιρεία airBaltic παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση ασφαλείας στον εναέριο χώρο διαφόρων χωρών. Και έχει ήδη αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις της. Ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας της Λετονίας θα κάνει επίσης τις συστάσεις του”, δήλωσε ο Linkites.

Οι πτήσεις της AirBaltic Ρίγα – Οδησσός και Ρίγα – Τιφλίδα έχουν ήδη παρακάμψει τη Λευκορωσία.

Πράκτορας της KGB

Σύμφωνα με μηνύματα που έστειλε ο Προτάσεβιτς σε συναδέλφους του την Κυριακή, είπε ότι τον ακολουθούσε ένας άντρας που υποψιάστηκε ότι ήταν πράκτορας της KGB της Λευκορωσίας ενώ βρισκόταν στην αίθουσα αναχώρησης στην Αθήνα. Ο άνδρας στάθηκε πίσω του στην ουρά για να επιβιβασθεί και προσπάθησε να τραβήξει μια φωτογραφία των εγγράφων του, είπε ο ακτιβιστής στους συναδέλφους του. Ο Προτάσεβιτς είπε ότι ο άντρας του έθεσε τότε μια «ηλίθια ερώτηση» στα ρωσικά και έφυγε.

Η πτήση της Ryanair στην οποία επιβιβάστηκε ο Προτάσεβιτς γύρισε κοντά στα λιθουανικά σύνορα και προσγειώθηκε στο Μινσκ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων. Ο Αντρέι Γκούρτσεβιτς, ανώτερος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η Λευκορωσία είχε αποφασίσει να επιστρατεύσει ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 για να συνοδεύσει το αεροπλάνο μετά την απειλή για βόμβα, σύμφωνα με την Belta, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου ανέφεραν αργότερα ότι η απειλή της βόμβας ήταν «ψευδής».

Η Ryanair είπε ότι το πλήρωμα της πτήσης «ειδοποιήθηκε από τη Λευκορωσία [έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας] για πιθανή απειλή ασφάλειας επί του σκάφους» και τους δόθηκε εντολή να στραφούν στο Μινσκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »