Οργή ΥΠΕΞ Γαλλίας για τις δηλώσεις του τούρκου πρέσβη
Γαλλία-Τουρκία είναι στα όρια της κρίσης μετά την επιθετική κίνηση κατά γαλλικού πλοίου, με τους διπλωμάτες να έχουν πάρει “φωτιά” και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών να αυξάνονται καθημερινά.

Το Yπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι, για όσα δήλωσε ο δεύτερος κατά τη διάρκεια ακρόασης με Γάλλους γερουσιαστές την Τετάρτη.

Η θρασύτατη Τουρκία έχει την “απαίτηση” να ζητήσει συγνώμη η Γαλλία για το περιστατικό στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με τo Reuters, ο διπλωμάτης της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Μούσα, κατά την ακρόασή του, κατηγόρησε μεταξύ άλλων τη Γαλλία ότι στηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ, στρατάρχη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), τονίζοντας παράλληλα πως τα γαλλικά πολεμικά πλοία ήταν επιθετικά προς τα τουρκικά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου που δυναμίτισε τις σχέσεις των δύο χωρών στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα.

«Θέλαμε να του ξεκαθαρίσουμε πώς έχουν τα γεγονότα στην πραγματικότητα, πέρα από τις δικές του παραλείψεις, ανακρίβειες και μεροληπτικές πληροφορίες που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Άγκνες φον Ντερ Μιλ.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες υπενθύμισαν στον Τούρκο πρεσβευτή τον «απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς».

Το χρονικό της κόντρας μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας
Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου 2020, όταν το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

Η Γαλλία φέρεται να ζήτησε διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, όπως ανάφερε την Τετάρτη ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το (σ.σ. γαλλικό) πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »