ου δόρατος το Μεταναστευτικό και η δημιουργία έκρυθμης κατάστασης στα σύνορα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Εσωτερική Ασφάλεια 19.12.2020 – 17:30103 «Έσπασε» ο μάγειρας- κατάσκοπος και αποκάλυψε: «Οι Τούρκοι μου ζητούσαν κωδικούς πλοίων του ΠΝ» Στις αρχές του καλοκαιριού, την 1η Ιουνίου η Τουρκία δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας τα νέα αιτήματα αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων που κατέθεσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, συμπεριλαμβάνοντας και τις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στις 10 Αυγούστου η Αγκυρα επέστρεψε στις προκλήσεις εκδίδοντας νέα NAVTEX για το Oruc Reis, μετά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης με πρόσχημα τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Καΐρου – Αθήνας. Το Oruc Reis αποχώρησε τον Σεπτέμβριο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, για να επανέλθει λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 12 του ίδιου μήνα, και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συμφωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του για επανάληψη των διερευνητικών σε συνάντηση που είχαν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, μένοντας στην περιοχή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Σε εγρήγορση η Αθήνα Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένες τις διαρκείς προκλήσεις σε επίπεδο δηλώσεων όπως ότι η Τουρκία θα «υπερασπιστεί τα – κατά δήλωσή της – κυριαρχικά της δικαιώματα» και δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή, οι μέρες κάθε άλλο παρά ακίνδυνες χαρακτηρίζονται, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα και την ελληνική διπλωματία σε εγρήγορση. Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα αποδέχεται τις διερευνητικές μόνο για τη μία διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και όχι για το σύνολο των θεμάτων που θέλει να ανοίξει η Αγκυρα, απαιτώντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης και άνευ όρων. Για την ελληνική πλευρά ο κίνδυνος η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας να εκφραστεί με μια νέα πρόκληση, όπως η αποστολή ενός ερευνητικού ή γεωτρύπανου στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο ή ανατολικά της Κρήτης ή η έκδοση των νέων αδειών της ΤΡΑΟ που εκκρεμούν από το καλοκαίρι, είναι υπαρκτός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ένοπλες Συρράξεις 19.12.2020 – 14:3491 Ο Ερντογάν στέλνει ισλαμιστές κατά Γάλλων Λεγεωνάριων στη Σομαλία Tαυρόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση αποβατικών ασκήσεων των ειδικών δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο της Σμύρνης από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, στην άσκηση συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη κατά την επιχείρηση της απόβασης. Στην ανακοίνωση συγχαίρει την ‘ομάδα αμφίβιας αποστολής’ για «την ολοκλήρωση με επιτυχία της εκπαίδευσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες».

BySfairika.gr

Δεκ 20, 2020

‘Απασάλισαν” οι Τούρκοι
Τετελεσμένα κατά Ελλάδας-Κύπρου θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα. Όχι μόνο η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, φαίνεται πως αποδέχεται τις απαιτήσεις Ερντογάν.

Στις αποφάσεις της 47ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών περιλαμβάνονται δυο αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά χωρίς αντίλογο επαναλαμβάνουν την τουρκική επιχειρηματολογία και απαιτήσεις, καθώς όπως φαίνεται ακόμη και οι φιλικά διακείμενες προς την Ελλάδα και Κύπρο μουσουλμανικές χώρες δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τα κείμενα αυτά ή τουλάχιστον να συμπεριλάβουν και τις θέσεις της άλλης πλευράς, σύμφωνα με το Liberal και τον Νίκο Μελέτη.
Η προβολή των τούρκικων ισχυρισμών σε αυτό το σημαντικό διεθνές φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη 57 χώρες είναι μια αρνητική εξέλιξη.

 

 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ειδικά για την Κύπρο, η Ισλαμική Διάσκεψη συστήνει μια σειρά μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που πρακτικά φθάνουν λίγο πριν την πρόταση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ υιοθετείται πλήρως η τουρκική θέση για «πολιτική ισότητα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης ζητά την αναγνώριση της «ταυτότητας» της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», την αναγνώριση των ψευδομουφτηδων, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για χρήση του όρου «τουρκικός» στους τίτλους των Συλλόγων της μειονότητας και εξουσιοδοτεί μάλιστα και τη Γενική Γραμματεία του ΟΙΔ να παρακολουθεί την κατάσταση και να έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα των «μουσουλμάνων της Ελλάδας, της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και του μουσουλμανικού πληθυσμού της Δωδεκάνησου».

«Απόφαση 3/47-MM για την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και στον μουσουλμανικό πληθυσμό των Δεωδεκανήσων»

1.καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες·

2. Απαιτεί και πάλι από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τον εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης και Κομοτηνής ως τον επίσημο Μουφτή.

3. Καλεί την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκηση τους.

4. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με το διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας.

5. προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας.

6. προτρέπει για άλλη μια φορά την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας που στερήθηκαν την υπηκοότητά τους βάσει του καταργηθέντος πλέον άρθρου 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας αριθ. 3370/1955

7. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε συνεννόηση με την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών τους ζητημάτων που συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζουν.

 

κυρώσεων στην Τουρκία: “Δεν είναι αυτοσκοπός – Θέλουμε διάλογο”
8. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στο παρόν ψήφισμα ειδικότερα και να υποβάλει σχετικά έκθεση στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Των Υπουργών Εξωτερικών·

9. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

10. σημειώνει την υποστήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά θέματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα.

11. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει το διάλογο και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα.

12. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να δώσει συνέχεια στην εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετικά έκθεση στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Των Υπουργών Εξωτερικών.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »