Οδικός χάρτης για οφειλές στην Εφορία
Ηπολυαναμενόμενη παράταση στο πάγωμα των οφειλών προς την Εφορία, που γεννήθηκαν στο πρώτο μέρος της πανδημίας και συγκεκριμένα στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου του 2020, ήρθε λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι εν λόγω αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, που ανέρχονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, είχαν «παγώσει» έως τις 30 Απριλίου 2021, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή τους αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί σήμερα (12.02.2021) για τις ασφαλιστικές εισφορές, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι οφειλέτες θα αρχίσουν να πληρώνουν το κορονοχρέη από τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα οι μηνιαίες δόσεις διπλασιάζονται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Έτσι θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Πιο αναλυτικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
«Παγωμένες» οφειλές έως το τέλος του 2021: Η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών. Επίσης αφορά και τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Νέα βελτιωμένη ρύθμιση: Μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Όσοι ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ποιοι δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση: Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η νέα ρύθμιση αφορά
Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Πάντα να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για την ώρα οι φορολογούμενοι που έχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί η όχι από την πανδημία, και οι οποίες δεν είναι σε αναστολή, πρέπει να τις καλύψουν εμπρόθεσμα ή να τις εξοφλήσουν με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι π.χ. φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας, η πληρωμή των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »