Σύσσωμη η κεντροαριστερά και η αριστερά καταδικάζουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο συλλήβδην αποκλεισμού κομμάτων από τις εκλογές

Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τον αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Κ.Μητσοτάκης, καθώς δίνει την δυνατότητα στον Άρειο Πάγο και ουσιαστικά στην κυβέρνηση να διαλέγει ποιον θέλει αντίπαλο στις εκλογές και ποιον όχι.

Πώς; Η Ολομέλεια θα λαμβάνει την τελική απόφαση για κόμμα με την ασαφή προϋπόθεση να “εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Πολύ απλά όπως αναφέρεται μέσα στην κυβερνητική τροπολογία: «Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή».

Δηλαδή ο Άρειος Πάγος θα… αποφασίζει ποιο κόμμα είναι «συμβατό» με την Δημοκρατία και ποιο όχι!

Δημιουργία εντυπώσεων και αναφορές που μπορούν εύκολα να γίνουν «λάστιχο» ανάλογα με τις εκάστοτε προθέσεις βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μαξίμου για την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

Από την Κουμουνδούρου έλεγαν πως «η κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη που διέρρευσε στον Τύπο είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μάλιστα έκαναν ειδική αναφορά στη λέξη «ιδίως» που έχει η τροπολογία η οποία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται.

Επί της ουσίας, σημείωναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων πολιτικών και αφήνει έδαφος «σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων».

Πέραν αυτού όμως, η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μάλιστα εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Περισσό αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή για τη ρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη: «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές».

Αρνητική στάση και από το ΜεΡΑ25

Αντίστοιχα, ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 δεν συναινεί με τη ρύθμιση που επιθυμεί να φέρει η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί εκτός εκλογών το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »