Δεν ”πέφτει” στη παγίδα το Κάϊρο
ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα για την Τουρκία, τονίζοντας ότι υπάρχει μια κοινή «ενότητα της μοίρας» μεταξύ των δύο εθνών.

”Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου με τις σχέσεις Αιγύπτου-Ελλάδας. Η σχέση μεταξύ του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού δεν μπορεί να συγκριθεί.”
”Η Αίγυπτος δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα για εμάς, οι σχέσεις μας εκτείνονται σε όλη την ιστορία και επί του παρόντος πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ μας και μοιραζόμαστε απόψεις για διάφορα θέματα και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κατανόηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών.”

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του έχει ευκαιρίες για σοβαρή συνεργασία με την Αίγυπτο σε μια ευρεία περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη.

 

Η τουρκική κυβέρνηση τον Μάρτιο ζήτησε από πολλά κανάλια κατά της Αιγύπτου στη χώρα να μειώσουν την κριτική τους για την κυβέρνηση της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις εντάσεις που κρατούν από τότε που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία.

Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν είναι οι τελευταίες, στις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκαταστήσει δεσμούς με το Κάιρο, με τους Τούρκους ηγέτες να ανακοινώνουν την επιθυμία της χώρας να συνεργαστεί με την Αίγυπτο

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχουν αποκοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο Τούρκος πρέσβης στην Αίγυπτο απελάθηκε από το Κάιρο το 2013 και και οι δύο Πρόεδροι έχουν επανειλημμένα επικρίνει ο ένας τον άλλον.

Οι χώρες υποστήριζαν επίσης διαφορετικές πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη και στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο.

 

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry το Μάρτιο, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι: “Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αλλά η πολιτική κατάσταση συνδέεται με αρνητικές θέσεις της τουρκικής ηγεσίας κατά της Αιγύπτου.”

Επισημαίνουμε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο, αφού πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Ragip Soylu: ”Θα μας στεναχωρούσε να βλέπουμε αναγκαστικά τον Αιγυπτιακό λαό μαζί με τον Ελληνικό λαό. Υπάρχει μια νέα διαδικασία (προσέγγισης) με την Αίγυπτο. Νέες συναντήσεις βρίσκονται στα σκαριά”, προσθέτοντας: ”Μας στεναχωρεί να είναι αλληλέγγυες αυτές οι δύο χώρες. Υπάρχει ιστορική σχέση ανάμεσα στο Τουρκικό και το Αιγυπτιακό έθνος. Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική μας ενότητα”, είπε ακόμη ο Ερντογάν.
Οι λόγοι που ο Ερντογάν επιθυμεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο

Στη Λιβύη όλοι οι διεθνείς δρώντες όπως ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβική λίγκα ζητούν επιτακτικά την αποχώρηση άμεσα όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Συνεπώς η θέση της Τουρκίας καθίσταται δυσχερής. Επιπλέον η ανυποχώρητη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωθεί την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” κινδυνεύει να πάει στον πάτο της Μεσογείου.

Ποιά είναι η μοναδική διέξοδος της Τουρκίας;

Η αποκατάσταση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, αφού έτσι εκτιμά η Τουρκία ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει μαζί της στο θέμα του διαμοιρασμού της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης και στην κατάργηση από πλευράς Αιγύπτου της συμφωνίας με την Ελλάδα για τις ΑΟΖ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »