Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Β.Ζελένσκι πραγματοποιεί εσπευσμένη επίσκεψη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να εγκαινιάσει μια νέα φάση κλιμάκωσης στον ουκρανικό πόλεμο και σίγουρα δεν προμηνύει κάτι θετικό.

Ο ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Καπιτώλιο όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του Κογκρέσου και τους επικεφαλής των επιτροπών για θέματα Εθνικής Ασφαλείας από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών ανδρών θα πραγματοποιηθούν στο Οβάλ Γραφείο και θα διαρκέσουν λίγη ώρα, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Αυτή η “έξοδος” του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιείται καθώς σήμερα συμπληρώνονται 300 ημέρες από την έναρξη του πολέμου», αναφέρει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η συνάντηση είχε «κλειδώσει» στις 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών και επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Ζελένσκι τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, όταν η ρωσική εισβολή ήταν μια απειλή που μόνο η Ουάσιγκτον και το Κίεβο την λάμβαναν στα σοβαρά. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε γίνει και τότε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο, με τον Μπάιντεν να του υπόσχεται ότι θα τον στηρίξει ενάντια στη Ρωσία.

Στην συνάντηση αυτή αναμένεται να κλειδώσει η νέα βοήθεια προς την Ουκρανία: H Ουκρανία θα λάβει συστήματα αεράμυνας Patriot από τις ΗΠΑ, SAMP-T, Crotale και Caesar από τη Γαλλία. Παράλληλα θα δοθεί το πράσινο φως στον ουκρανικό Στρατό για κτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Αυτό σημαίνει πως θα δοθούν οι δυνατότητες αυτές στην Ουκρανία χωρίς να υπάρξει δημόσια επιβεβαίωση.

Η συνάντηση είναι τόσο σημαντική που η Νάνσυ Πελόζι ζήτησε απ’ όλα τα μέλη του Κογκρέσου να είναι αύριο στο Καπιτώλιο.

Η Ρωσία δεν έχει πλέον άλλη λύση. Πρέπει να χτυπήσει γρήγορα και με πλήρη φονική ισχύ πριν μεταφερθούν τα νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και πριν ο ουκρανικός Στρατός λάβει δυνατότητες για “deep strike” στο ρωσικό έδαφος.

Αυτό σημαίνει πως στην ρωσική ηγεσία θα αναθεωρηθούν τα υπάρχοντα στρατιωτικά σχέδια καθώς πλησιάζει η τελευταία φάση της σύγκρουσης και η επόμενη κλιμάκωση θα είναι πυρηνική.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαία κλιμάκωση: Η Ουκρανία παίρνει SAMP-T και Patriot για να μπουν χερσαίες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με 20 drones καμικάζι (vid)

 

Λευκός Οίκος: Tί θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Με την ευκαιρία του πρώτου ταξιδιού του B.Ζελένσκι στο εξωτερικό από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ζαν-Πιερ έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγγείλει τη χορήγηση νέας, «σημαντικής» βοήθειας στον ουκρανικό στρατό — που θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, τουλάχιστον μια συστοιχία του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Η επίσκεψη επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, «για όσο χρειαστεί», τόνισε η κυρία Ζαν-Πιερ.

Νέο πακέτο των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το οποίο θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ζελένσκι θα έχει πρώτα συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του και του συμβούλους του και εν συνεχεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η Ουάσινγκτον θα προσφέρει σήμερα ένα νέο οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, ύψους «σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», συμπεριλαμβανομένης συστημάτων Patriot.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα μιλήσει στο Κογκρέσο. H ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται την ώρα που οι Αμερικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν για ένα τεράστιο νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Κιέβου, έχουν ήδη δαπανήσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες της Ουκρανίας επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ειδικών, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 20 δισεκατομμυρίων δολάρια σε οπλισμό και στρατιωτική βοήθεια.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα σημαντικό νέο πακέτο βοήθειας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Θα περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική νέα δυνατότητα, ένα σύστημα Patriot» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, ο οποίος είπε οι Patriot «θα είναι ένα κρίσιμο όπλο» απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ουκρανικές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν για την χρήση του συστήματος αυτού σε «τρίτη χώρα», κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου οι ουκρανικές δυνάμεις τα χρησιμοποιήσουν.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε άλλες μορφές υποστήριξης αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των NASAMS, Hawks, Stingers και εξοπλισμού αντι-UAV» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Όπως επισημαίνεται, με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ αποδεικνύουν τη δέσμευση τους να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για όσο χρειαστεί, με την αμερικανική βοήθεια να προβλέπει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική συνδρομή.

Politico: Ο Ζελένσκι θα ζητήσει πυραύλους εμβέλειας 300 χλμ και drones

Στα αιτήματα που θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι στον Αμερικάνο ομόλογό του, Joe Biden ως προς τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ανάγκη το Κίεβο αναφέρεται σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ουκρανός πρόεδρος θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να τον προμηθεύσει με πυραύλους μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων – κάτι που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οι ΗΠΑ – ενώ θα ζητήσει και αμερικανικά drones.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα ζητήσουν από τον Αμερικάνο πρόεδρο την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων MGM-140 ATACMS (βεληνεκές έως 310 χλμ), καθώς και τα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper και MQ-1C Grey Eagle, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους AGM-114 Hellfire.

«Ο Ζελένσκι χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί προληπτικά σε μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση.

Επιπλέον, χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική κυβέρνηση, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα λάβει αποφάσεις για αυτά τα θέματα αυτή την εβδομάδα» υποστήριξε μιλώντας στο Politico ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, William Taylor.

Εικόνα: Η ενημέρωση Πελόζι…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »