Ιρανικοί πύραυλοι ακριβείας στο δρόμο προς τον Λίβανο
Ηισραηλινή πολεμική αεροπορία προετοιμάζεται για αναμέτρηση με το Ιράν, έχοντας πληροφορίες για την μεταφορά και τοποθέτηση ιρανικών πυραύλων ακριβείας στο Λίβανο, δημιουργώντας σκηνικό νέας έντασης στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 μεταστάθμευσαν στον Περσικό Κόλπο για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πτήση των δύο βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-52, ήταν απάντηση σε ενδείξεις ότι το Ιράν ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον συμμαχικών στόχων των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ ή αλλού τις επόμενες ημέρες, ειδικά με το που θα αναλάμβανε ο νέος πρόεδρος Τ.Μπάιντεν τα καθήκοντά του.

 

Για το ίδιο θέμα, ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί τις στρατιωτικές κινήσεις του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ως σαφή προειδοποίηση στην Τεχεράνη.

“Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τις σαφείς του πολεμικές προειδοποιήσεις προς το Ιράν και τους αντιπροσώπους του (Χεζμπολάχ, Χαμάς), καθώς οι περιφερειακές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Παρά τις κεκαλυμμένες απειλές, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι πανέτοιμη να αναλάβει δράση, για να αποτρέψει τους στρατιωτικούς ελιγμούς της Τεχεράνης”, τόνισε ο Α/ΓΕΑ του Ισραήλ.

“Ο ισραηλινός στρατός δεν θα ανεχτεί την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν στα σύνορα του Ισραήλ”, δήλωσε ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Ταξίαρχος Amikam Norkin στο ινστιτούτο επιστημών Weizmann.

Ο ίδιος προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την μετακίνηση και τοποθέτηση ιρανικών πυραύλων ακριβούς καθοδήγησης στο Λίβανο.

Τα σχόλια του Norkin ακολούθησαν αναφορές ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενδέχεται να σχεδιάζει να ξεκινήσει προληπτική εναέρια επίθεση για να εξουδετερώσει το ιρανικής σχεδίασης πυραυλικό πρόγραμμα της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ αναγνώρισε ότι η Μέση Ανατολή είναι «πολύ ασταθής» αυτή ακριβώς την περίοδο, ενώ τις τελευταίες ημέρες, Ισραήλ και ΗΠΑ επιτάχυναν τις προετοιμασίες τους σε ολόκληρη την περιοχή για πιθανές επιθέσεις εκδίκησης από το Ιράν, ενώ έλαβαν αυστηρά μέτρα για την επίτευξη αεροπορικών επιθέσεων.
Παράλληλα, ο αμυντικός συντάκτης Amir Bohbot έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν επιδιώκει μια “λυσσασμένη” εκδίκηση για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Fakhrizadeh.

Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει πιθανόν μη αποκρυπτογραφημένες εξελίξεις σχετικά με τα πολεμικά σχέδια της Τεχεράνης.

Συνεργασία Ισραήλ με ΗΑΕ και Μπαχρέιν

Ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ τόνισε επίσης η πολεμική αεροπορία της χώρας του και τα κράτη του Κόλπου θα ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία.

“Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία θα ξεκινήσει σύντομα κοινή εκπαίδευση με τους εταίρους της στον Κόλπο, δηλαδή τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν”, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

 

Ο εκπρόσωπος του IDF (Israel defence forces) υπαινίχθηκε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ραντάρ υψηλής ισχύος στον Κόλπο για την παρακολούθηση των ιρανικών κινήσεων.

“Η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων προειδοποίησης θα ήταν εφιάλτης για την Τεχεράνη, αλλά θα δώσει στον ισραηλινό στρατό ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να χτυπήσει το πυρηνικό σχέδιο του Ιράν”, τόνισε ο ίδιος.

Η κατάσταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σε συνδυασμό με την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αλλά και των χωρών του Κόλπου, μας καταδεικνύει ότι πιθανόν πολύ σύντομα θα έχουμε πολεμική δράση στην περιοχή, ειδικά μετά την ανακοίνωση επανέναρξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »