Η ΝΔ, άρχισε να ψαρεύει πατριώτες στα θολά νερά. Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο θέτοντας όμως έτσι ένα μέγεθος σύγκρισης με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και σαφώς καλλιεργώντας μια τεχνητή πόλωση και ένα κάλεσμα σε δεξιούς ψηφοφόρους που τρέχουν απεγνωσμένα από τη μαύρη μητσοτάκεια πολιτική να βρουν άλλα πολιτικά στέγαστρα.

Οι σκάλοπες της δημοσιογραφικής ανάλυσης έτρεξαν να χαιρετήσουν τη δήλωση του κ. Συρίγου και να πουν ως παράφωνες τρομπέτες «πόσο καλά τα λέει ο καθηγητής κ. Συρίγος».

Με σκωληκόβρωτα όμως επιχειρήματα δεν κάνεις πολιτική, κάνεις θολή επικοινωνία.

Αν θέλει η ΝΔ να ξεκινήσει μια πορεία προς τον πατριωτισμό θα πρέπει να εγκαταλείψει τα υπολείμματα του αιματοσυγγενικού αρχαϊκού συστήματος που μας άφησε ως κληρονομιά την οικογενειοκρατία, τον αριβισμό, τη ρουσφετολογία, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή.

Απεναντίας το κόμμα της ΝΔ παραμένει ένα απολίθωμα της πολιτικής κληρονομικής διαδοχής, ένας μηχανισμός διαπλοκής, μια αυτοϊκανοποιημένη συνθήκη της αναξιοκρατίας, μια ορθοπεδική ανόρθωση του κομματικού αριβισμού.

Θα έπρεπε να ενεργεί στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και όχι υπέρ του συμφέροντος των εμπόρων των λαών. Να σταματήσουν τα στελέχη του κόμματος της ΝΔ να λειτουργούν ως σταυροφόροι της καρικατούρας του μετα-ανθρωπισμού και να ολισθαίνουν στο πολιτικό κήρυγμα και στη θεατρικοποίηση του λόγου, αλλά να γνωρίσουν το βάθος της πολυπλοκότητας της πατρίδας τους. Δηλαδή να μάθουν να βλέπουν τα πράγματα «στο πολύφθογγο σημείο της μεταφορικής τους σημασιολογίας», όπως θα έλεγε ο Οδ. Ελύτης.

Η ΝΔ έχει καταστρέψει κάθε έννοια του πολίτη που σημαίνει κάθε νόμιμη ιδιότητα ως μέλος της πόλης που θεμελιώνεται στην ισότητα.

Τι έκανε η ΝΔ; Έφτιαξε πολίτες δύο ταχυτήτων κατά την πανδημία. Τι θα συνεχίσει να κάνει; Θα ταλαιπωρήσει τους έλληνες πολίτες εξ’ αιτίας ενός αμερικανικού συμφέροντος και μιας συμμαχίας που πολλάκις μας έχει εγκαταλείψει και μας έχει προδώσει. Έτσι σταθερά μας έχει πάει σε μια ενεργειακή εξαθλίωση, σ’ έναν υψηλό υπερπληθωρισμό και στη συνέχεια θα μας προσγειώσει σε νέα οικονομικά μέτρα και σε χρηματοπιστωτική κρίση.

Ας μη ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους ασκούμε εξωτερική πολιτική όχι με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά με τα συμφέροντα μιας άλλης χώρας, της Ουκρανίας.

Και το ερώτημα πως μπορεί ένα κόμμα που πάσχει από τη νεύρωση της αποτυχίας να υπερασπιστεί έναν πατριωτισμό;

Ένα κόμμα που υπερασπίζεται τον φονξιοναλισμό της Μεγάλης Επανεκκίνησης και στη θέση δημοσίου συμφέροντος τοποθετεί την αποφαινόμενη βούληση των ολιγαρχών, δηλαδή τη βούληση του συμφέροντος της οικονομικής ελίτ δεν διαθέτει πατριωτισμό.

Ένα κόμμα που μεγαλώνει τη διαφορά μεταξύ κυβερνωμένων και κυβερνόντων όχι μόνο στο ζήτημα των επιλογών και αποφάσεων όπου οι αποφάσεις και οι επιλογές λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο από τον πρωθυπουργό (όπως τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία 300 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς την ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του λαού) αλλά και ενός κόμματος που κινείται στον ορίζοντα ενός ύποπτου μηχανιστικού θετικισμού όπου το εθνικό συμφέρον ορίζεται από ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να διαθέτει ίχνος πατριωτισμού.

Άντε να καταλάβει το συγκεκριμένο κόμμα ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα της Δημοκρατίας έχει τελειώσει και πάμε σε νέες μορφές (με τη συμβολή της τεχνολογίας) μιας άμεσης δημοκρατίας, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στα πολιτικά προσωπικά να απομειώνουν τα δημόσια συμφέροντα ή να τα αντικαταστούν από τα επιμέρους συμφέροντα των οικονομικών ελίτ και των διατλαντικών αφεντικών. (11 δις θα δοθούν στους εγχώριους ολιγάρχες για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου LNG.)

Πατριωτισμός είναι να αντιστέκεται η κυβέρνηση στα επιμέρους συμφέροντα και η ΝΔ δεν μπορεί να αντισταθεί ή μάλλον δεν μπορεί να θέλει να αντισταθεί. Όλα τα άλλα αποτελούν δικαιολογίες που ακούγονται πέρα από την κοινή λογική και διεκδικούν ένα πιθανό κέρδος. Τα όσα είπε ο κ. Συρίγος αποτελούν την αρχή του ναυαγίου ενός σκηνοθετημένου πατριωτισμού της αερολογίας που απευθύνεται σε γλυκομεσονύχτιους πατριώτες.

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »