Ο Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζει ταξιδιωτική απαγόρευση για όλα τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των οικογενειών τους, μια κίνηση που ουσιαστικά θα διακόψει τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Oι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και το σχέδιο δεν έχει ακόμη τεθεί ως προς τις λεπτομέρειές του στον πρόεδρο αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να πιέσει την Κίνα σε όλα τα μέτωπα κατηγορώντας την για πλειάδα ζητημάτων όπως τα τεκταινόμενα στο Χονγκ Κονγκ και την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι συζητήσεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times, επικεντρώνονται στο εάν θα αρνηθούν βίζα σε δεκάδες εκατομμύρια Κινέζους που ανήκουν στο Κόμμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν τις εξελίξεις με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή τη φορά με βασικό πρωταγωνιστή την Κίνα.

Μια τέτοια απαγόρευση είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντίποινα εναντίον Αμερικανών που ταξιδεύουν στην Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει όχι μόνο διπλωμάτες αλλά και στελέχη επιχειρήσεων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ δήλωσε νωρίτερα ότι μια τέτοια ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν είναι αληθινή, θα ήταν «αξιολύπητη».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε: «Εργαζόμαστε, υπό την καθοδήγηση του προέδρου, για το πώς να σπρώξουμε προς τα πίσω το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα».

Η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany είπε στους δημοσιογράφους: «Κρατάμε κάθε επιλογή στο τραπέζι όσον αφορά την Κίνα».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο σημείο, καθώς συγκρούονται για τον χειρισμό της επιδημίας του κορωναϊού από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τις αμφισβητούμενες αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το εμπόριο και τις κατηγορίες για εγκλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλές υπηρεσίες εμπλέκονται στη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση του εάν θα αποκλείσουν τα παιδιά των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος από το να παρακολουθήσουν αμερικανικά πανεπιστήμια, δήλωσε ανώνυμη πηγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »