Ζητά και την έγκριση πώλησης έως 30 F-35 στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών 40 F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα την πώληση έως 30 F-35 στην Ελλάδα, (έχει ζητήσει 24) τα οποία είναι αμφίβολο όμως εάν η Αθήνα καταφέρει να πάρει  λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασηςσύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα από ξένη χώρα τα τελευταία χρόνια και σχολιάζοντας την ταυτόχρονη αίτηση έγκρισης για τις δύο χώρες την αναφέρουν ως “συμπτωματική”. Όπως επισημαίνεται όμως πρόκειται για μια κίνηση ώστε να καμφθούν οι ανησυχίες του ελληνο-αμερικανικού λόμπι αναφορικά με την τεράστια πώληση όπλων στην Τουρκία.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας. Επιπλέον, η συμφωνία που εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »