Στο Πουέρτο Ρίκο, τον Νοέμβριο, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το αν το νησί πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις ΗΠΑ, αποτελώντας ακόμα μία Πολιτεία
Το ενδεχόμενο ανταλλαγής του Πουέρτο Ρίκο, που θεωρείται αμερικανική επικράτεια, με τη Γροιλανδία φέρεται να έχει εξετάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, την Τετάρτη (19/08, τοπική ώρα), ο Μάιλς Τέιλορ, ο οποίος ήταν επιτελάρχης της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστγεν Νίλσεν.

Σε αποκαλύψεις προέβη ο Μάιλς Τέιλορ, αλλοτινός επιτελάρχης της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστγεν Νίλσεν, καθώς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα ήθελε «να ανταλλάξει το Πουέρτο Ρίκο με τη Γροιλανδία».

Ειδικότερα, ο Τέιλορ δήλωσε σε συνέντευξή του στο MSNBC, την Τετάρτη (19/08, τοπική ώρα), το εξής:

«[Ο Τραμπ] μας είπε, όχι μόνο ότι ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία, αλλά ότι ήθελε να δει αν θα μπορούσε να πουλήσει το Πουέρτο Ρίκο, αν μπορούσε να ανταλλάξει το Πουέρτο Ρίκο με τη Γροιλανδία».

Ο πρώην αξιωματούχος είπε ότι η οικονομική και φυσική κατάσταση του νησιού, που θεωρείται επικράτεια των ΗΠΑ, έκανε τον Τραμπ να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αγοράσει τη Γροιλανδία, δηλαδή την αυτόνομη περιοχή που ανήκει στη Δανία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και έτσι ο Τραμπ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη βορειοευρωπαϊκή χώρα.

Στο Πουέρτο Ρίκο, τον Νοέμβριο, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το αν το νησί πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις ΗΠΑ, αποτελώντας ακόμα μία Πολιτεία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι δεσμευτικό και θα χρειαστεί την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτά που είχαν διοργανωθεί στο παρελθόν στο νησί.

Οι Πορτορικανοί είναι πολίτες των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σε αντάλλαγμα, το νησί απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος των ΗΠΑ, αλλά λαμβάνει λιγότερα ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »