Πρόταση “βόμβα” για την Ελλάδα ετοίμασε ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), Farhat Bengdara, ο οποίος δήλωσε ότι η NOC μελετά την ιδέα ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδεθεί με την Ελλάδα και ενός άλλου αγωγού προς τη Damietta στην Αίγυπτο, επιπλέον του τρέχοντος αγωγού μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

 

Μιλώντας στο CNBC Arabic στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης και Διάσκεψης Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADIPEC) στο Άμπου Ντάμπι, ο Bengdara πρόσθεσε ότι η τρέχουσα παραγωγή της Λιβύης ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και το μεγαλύτερο μέρος της καταναλώνεται τοπικά, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου υπολογίζονται σε περίπου 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο Bengdara είπε ότι η Λιβύη πρόκειται να υπογράψει με την ιταλική εταιρεία Eni για να επενδύσει μεταξύ 6 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα και εξερεύνηση σε κοιτάσματα στη Μεσόγειο και τη δυτική Λιβύη, ενώ ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια βαρέλια εντός δύο ή τρία χρόνια.

Εξήγησε ότι η Λιβύη θα ξοδέψει φέτος περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο με ξένους εταίρους, χωρίς να αποκλείεται η ένταξη της Λιβύης στον Οργανισμό Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGO), ο οποίος περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την ελληνική Κύπρο. Ιορδανία, Ιταλία, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

Έτοιμος να τα βάλει με τους Τούρκους είναι ο Λίβυος Στρατάρχης 

Ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Khalifa Haftar, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή Al Jufra ότι δεν θα επιτρέψει στην χώρα του να «γίνει μια έκταση» για τους ( Τούρκους) αποικιοκράτες.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να γίνει μια έκταση για τους αποικιοκράτες που προσπαθούν να λύσουν την επιδεινούμενη κρίση σε βάρος του πλούτου των Λίβυων.

Εάν αποτύχουν όλες οι ειρηνικές προσπάθειες για την απόσυρση των ( Τούρκων) κατακτητών από τη χώρα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπλακούμε σε μια αποφασιστική απελευθερωτική μάχη!», είπε ο Στρατάρχης.
Σύμφωνα με τον Χάφταρ, ο στρατός του LNA είναι έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο «χωρίς δισταγμό», χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

«Δεν είμαστε υποστηρικτές του πολέμου, είμαστε υποστηρικτές της ειρήνης, υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ των εθνών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο υποστηρικτής του πολέμου σήμερα είναι αυτός που έστειλε τον στρατό του και τους μισθοφόρους του στη Λιβύη( Ερντογάν), θέλοντας να υφαρπάξει τον πλούτο μας, και αυτός που έκανε επαίσχυντες συμφωνίες με αυτούς που πούλησαν την τιμή τους», πρόσθεσε ο Λίβυος στρατάρχης.

Η δήλωση του Χ.Χαφτάρ έγινε κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης λόγω της απροθυμίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό την ηγεσία του Abd al-Hamid Dbeib, να παραιτηθεί, καθώς έχασε τη νομιμότητα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια συνεχής σύγκρουση στη χώρα μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του νέου υπουργικού συμβουλίου που εκλέχθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Φάτι Μπασάγκα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του νυν φιλότουρκου πρωθυπουργού  συνεχίζει να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με χώρες σαν την Τουρκία.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, το οποίο προβλέπει κοινές ερευνητικές εργασίες στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αρνητική αντίδραση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με το μνημόνιο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τουρκική δραστηριότητα στις αμφισβητούμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών του LNA, έδωσαν πιθανότατα απόρρητη έκθεση, στην οποία εκτός όλων των άλλων θα αναφέρεται  η αύξηση της παρουσίας Τούρκων μισθοφόρων και αξιωματικών-εκπαιδευτών με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Χαφτάρ βλέπει ότι ο Ερντογάν, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο “σφιχταγκαλιάζει την χώρα του”, και γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι Τούρκοι θα φύγουν μελλοντικά μόνο με την “ ξιφολόγχη” από το λιβυκό έδαφος, για αυτό και προειδοποιεί για τα επερχόμενα.

Νομίζουμε όμως,  πως αφού στείλαμε όπλα ως Ελλάδα στην Ουκρανία, οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο και στην περίπτωση πολέμου στην Λιβύη, ανάμεσα στον Χαφτάρ και τον Ερντογάν. Θα πρόκειται για την καλύτερη επένδυση της ελληνικής αμυντικής  βιομηχανίας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »