Σημαντική εξέλιξη
Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Μεσογείου και της Αφρικής θα πάρουν Αίγυπτος και Γαλλία. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, για να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των δύο κρατών.

Με αμφότερες τις χώρες που ανησυχούν για το πολιτικό κενό στη Λιβύη, την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την απειλή από τζιχαντιστικές ομάδες στην Αίγυπτο, τα δυο κράτη έχουν καλλιεργήσει στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Λιβύης.
έξι τουρκικά πολεμικά πλοία φέρεται να έχουν εντοπιστεί στον κόλπο της Σύρτης.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Κχαλέντ Αλ Μαχτζούμπ, επιβεβαίωσε την παρουσία τουρκικών πλοίων.

Tαυτόχρονα, ο Χ. Χαφτάρ πραγματοποιεί επίσκεψη-”αστραπή” στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με στρατιωτικούς και με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας των ”Φαραώ”.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έπιασε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Μπασάγα, τον Μισρί και τον υπουργό Άμυνας της Λιβύης Νεμβρούς για να τους… εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, όπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του με τις κινήσεις του Μπασάγα και Mισρί τις τελευταίες ημέρες. Το ταξίδι στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες και η συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, το Γάλλο υπουργό Άμυνας και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και μια συμφωνία ασφαλείας με μια γαλλική εταιρεία προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε όχι μόνο με την επίσκεψη στη Γαλλία αλλά και στην Αίγυπτο. Ο Μπασάγα τόνισε την αλληλεγγύη με την Αίγυπτο. Πηγές κοντά στον Ερντογάν δήλωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Μπασάγα και Μισρί να αλλάξουν τη στάση τους.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Γαλλία και η Αίγυπτος προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία, προσπαθώντας να ορίσουν πρόεδρο της Λιβύης τον Ακίλα Σαλέχ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »