Σε λειτουργία τίθεται σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εμβολιασμών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Τα τελευταία 24ωρα εμφανίστηκαν διάφοροι παιδίατροι οι οποίοι διαβεβαίωναν πως είναι «ασφαλές» ο εμβολιασμός των ανήλικων παιδιών, με τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη να τονίζει χαρακτηριστικά πως «όλα τα παιδιά 12-17 ετών πρέπει να εμβολιαστούν».
Ενώ από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε πει πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς «τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφορούν κυρίως σε αγόρια 16-19 ετών μετά την δεύτερη δόση, με συμπτώματα, όμως ήπια και δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τα παιδιά 12-16 ετών».
Παράλληλα όλοι οι «ειδικοί» επικαλούνται την έγκριση που πήρε το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμού παιδιών 12 έως 15 ετών, έπειτα από κλινικές μελέτες που πραγματοποίησε.
Όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αρχικά οι εμβολιασμοί για παιδιά 12 έως 15 ετών εγκρίθηκαν στις 10 Μαΐου, τότε είχαν γίνει μελέτες σε 2.260 παιδιά. Αριθμός σίγουρα όχι ικανός για να πει κάποιος πως είναι «100% ασφαλές» ο εμβολιασμός στα 12χρονα.
Σε παιδιά 12 έως 15 ετών έχουν χορηγηθεί περίπου 6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενώ εφήβους 16 έως 25 ετών 21,6 εκατομμύρια δόσεις. Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα (από τις 11 Ιουνίου ο πίνακας) τα περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας έχουν καταγραφεί σε εφήβους 16 έως 20 ετών.
Ενώ δεν είναι και λίγα τα περιστατικά στα παιδιά 12 έως 15 ετών, προφανώς λιγότερα, αφού έχουν γίνει και λιγότεροι εμβολιασμοί, αλλά και πάλι δεν είναι λίγα.
Πιο αποκαλυπτικός είναι ο παρακάτω πίνακας που δείχνει πως με τους εμβολιασμούς σε αγόρια 12 έως 17 ετών προλαμβάνουμε 2 θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο δόσεις, όμως προκαλούνται 56 έως 69 μυοκαρδίτιδες. Και μάλιστα αυτό αφορά μόνο τα όσα γίνονται μετά από 120 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, άρα δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν περαιτέρω παρενέργειες στη συνέχεια.
Ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μίλησε στο pronews.gr και τόνισε πως «με βάση αυτά εγώ θα πω πως πρέπει να είσαι επιλεκτικός, δεν είναι τα παιδιά μια μάζα».
Ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά με συννοσηρότητες».
Με βάση όλα τα παραπάνω πως οι «ειδικοί» διαβεβαιώνουν για «100% ασφαλές εμβόλια» σε παιδιά;
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του καρδιακού μυ (δηλ. του μυοκαρδίου), συνήθως εκδηλώνεται σε υγιή άτομα και μπορεί να εξελιχθεί σε ραγδαία (κάποιες φορές μοιραία) καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.
Μυοκαρδίτιδα προκαλείται από μία πληθώρα λοιμώξεων και καταστάσεων όπως διάφοροι ιοί, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα κά.
Ο ιός προσβάλει το μυοκάρδιο και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Όταν κοπάσει η αρχική λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού συνεχίζει να προκαλεί φλεγμονώδη καταστροφή του καρδιακού μυ που καταλήγει στην μυοκαρδίτιδα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλουν και σχετίζονται με την φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό λόγω της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης.
Τα πιο συχνά συμπτώματα:
-Δυνατός πόνος στο στήθος.
-Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή αφύσικοι παλμοί (αρρυθμίες).
-Δυσκολία στην αναπνοή, σε ανάπαυση ή σε άσκηση.
-Δυσφορία.
-Πυρετός (ειδικά στην ιογενή μυοκαρδίτιδα).
-Κόπωση και αδυναμία που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση.
-Τάσεις λιποθυμίας.
-Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των πατουσών.
-Μπλε ή γκριζωπή ή χλωμή απόχρωση του δέρματος.
-Πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, διάρροια.
-Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.
Αντιμετώπιση
Εκτός από την σαρκοείδωση και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) όπου η μυοκαρδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή, καμία αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη για την θεραπεία ενεργής μυοκαρδίτιδας.
Όπως οι περισσότερες ιογενείς λογικές λοιμώξεις δεν μπορούν να θεραπευθούν με άμεση θεραπεία, έτσι και στη μυοκαρδίτιδα δίνεται συμπτωματική θεραπεία. Στην οξεία φάση, ενδείκνυται υποστηρικτική θεραπεία και πλήρης ανάπαυση. Επιπλέον η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και την σοβαρότητα της κατάστασης του κάθε ασθενούς και συνήθως περιλαμβάνει:
-Έλεγχο ή θεραπεία της αιτίας της φλεγμονής.
-Μείωση της δουλειάς που πρέπει να πραγματοποιήσει η καρδιά.
-Θεραπεία σε καρδιακές ανωμαλίες που προξένησαν την φλεγμονή.
-Φαρμακευτική αγωγή.
-Βηματοδότη.
Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα συνήθως είναι αρκετά νέοι με μέση ηλικία τα 42 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα. Η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια και στα δύο φύλα, παρ’ όλα αυτά οι νέοι άνδρες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι.