Ο Ερντογάν θα εκβιάσει τον Μπάιντεν να πετύχει καλύτερη “τιμή” στην επικείμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας
Έχουν βρει το “κουμπί” των Αμερικανών οι Τούρκοι και τους κάνουν πραγματικά ό,τι θέλουν.

Έτσι τώρα ενόψει της περιόδου αναμονής μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου ο γνωστός Τούρκος Ναύαρχος ε.α. και σύμβουλος του Ερντογάν, Τζεμ Γκιουρντενίζ, (του οποίου τις δηλώσεις φιλοξενεί ο πλήρως ελεγχόμενος τουρκικός τύπος), εκβιάζει στεγνά τις ΗΠΑ, κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου που ξέρει να κάνει πολύ σκληρά παζάρια.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε ότι “μια σκληρή στάση του Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Αυτές οι εχθρικές ενέργειες εναντίον της Άγκυρας τελικά θα ευθυγραμμίσουν την χώρα πλήρως με τις δυνάμεις της Ευρασίας και της Ασίας όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα”.

Ο Τούρκος σύμβουλος θεωρεί ότι “αυτό θα είναι αναπόφευκτο επειδή οι πιθανές πιέσεις των ΗΠΑ, θα απειλήσουν την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας”.

Εκβιάζει το τουρκικό στυγνό καθεστώς την Ουάσιγκτον, πριν ακόμα ο Μπάιντεν χρισθεί επισήμως πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορούμε να σκεφτούμε τι θα γίνει αν αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Τουρκία αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τις διεθνείς συμμαχίες και τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους φίλους της Αμερικής στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι σχέσεις της Τουρκίας με Πεκίνο και Μόσχα δημιουργούν αμφιβολίες για την πίστη της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον.

Με τον Τραμπ, ο Ερντογάν είχε ελεύθερα τα χέρια του να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, να συνομιλεί με την Μόσχα, ενώ ο ιδιόρρυθμος φίλος του Ερντογάν εμπόδισε οποιεσδήποτε κυρώσεις του Κογκρέσου κατά της Τουρκίας.

Η νίκη του Μπάιντεν τερματίζει ναι μεν το πάρτι για την Άγκυρα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει ότι το τουρκικό στυγνό καθεστώς θα επανέλθει στην προ του 2016 κατάσταση, προειδοποιούν Αμερικανοί ειδικοί.

Τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Μπάιντεν ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, με τις κατηγορίες της παραβίασης των ιρανικών κυρώσεων, της αγοράς και δοκιμής πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, κά.

Η κληρονομιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 από δυσαρεστημένους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους θα μπορούσε να περιπλέξει τη σχέση του Μπάιντεν με την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, οι υποψίες παραμένουν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος ο Μπάιντεν, συμμετείχε στην αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή.

Μια ασυμβίβαστη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης.

 

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας του Μπάιντεν είναι να αντιμετωπίσει τη Μόσχα και η Άγκυρα μπορεί να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την σύγκρουση, αρκεί να βρεθεί μια πολύ καλή τιμή.

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει μεγάλη οργή (στην Ουάσινγκτον) που απευθύνεται στην Τουρκία και ειδικά στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχουν επίσης μεγαλύτερα γεωπολιτικά ζητήματα που έχουν σειρά να υλοποιηθούν όπως η κυοφορούμενη στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η παρουσία πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών κοντά στα ρωσικά σύνορα, μαζί με ασκήσεις και άλλες κινήσεις μας προειδοποιούν ότι η Τουρκία και ΕΙΔΙΚΆ τα Στενά θα διαδραματίσουν έναν τρομερά σημαντικό ρόλο σε αυτό που έρχεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, το οποίο πλέον υπό την νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι πραγματικά αναπόφευκτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »