Όλα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

ΟΥπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καλεσμένος στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, μίλησε για τα γεγονότα στον Έβρο και την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά, αποδομώντα ςπλήρως την τουρκική προπαγάνδα που δυστυχώς υιοθέτησαν και κάποιοι Έλληνες “ειδικοί” επί των εθνικών θεμάτων.

Έκτακτη ενίσχυση στον Έβρο: Μεταφέρονται 400 αστυνομικοί ενόψει νέας πρόκλησης

Ο ΥΕΘΑ τονίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός στον Έβρο, καθώς ήδη υπάρχει λεπτομερής γνώση των τουρκικών κινήσεων πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

«Δεν έληξε ποτέ ο συναγερμός (στα σύνορα)» ήταν τα πρώτα λόγια του ΥΕΘΑ αναφερόμενος τόσο στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών όσο και στην νέα προσπάθεια οχύρωσης του Έβρου με 400 αστυνομικούς. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ξεκάθαρο ότι «υπάρχουν δηλώσεις που μας προϊδεάζουν για μία νέα απειλή στα σύνορα μας», αλλά τόνισε πως «δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός» από ελληνικής πλευράς.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, δήλωσε πως η κινητικότητα από ελληνικής πλευράς είχε να κάνει με προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα φράχτη τον οποίο «η Τουρκία δεν θέλει», αλλά ο οποίος θα σηκωθεί «το συντομότερο δυνατόν»

Ο Υπουργός εξήρε την αποτρεπτική ισχύ του λιμενικού σώματος, η δουλεία του οποίου είναι καθοριστική για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων και τόνισε πως η τουρκική προκλητικότητα φτάνει στα Διεθνή όργανα μέσω συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας για πιθανή γεώτρηση νοτίως της Κρήτης ο Υπουργός απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» χωρίς να θέλει να μπει σε λεπτομέρειες.

Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

«Δεν καταλήφθηκε ποτέ ελληνικό έδαφος», διεμήνυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής ΆμυναςΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο οποίος χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα περί «κατάληψης εθνικού εδάφους».

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου» ανέφερε ο ΥΕΘΑ και εξήγησε, «τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου».

Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, προκειμένου να προχωρήσει σε ακριβή σήμανση της συνοριογραμμής. «Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω.

Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες», τόνισε.

Παναγιωτόπουλος: Χονδροειδή ψεύδη ότι Τούρκοι εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, πήρε το λόγο: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Αυτά είναι τα περιστατικά.

Θα ήθελα τέλος, να πω ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Στο τέλος πήρε το λόγο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να υποστηρίξει ότι, «σε κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί και αντιδρούν με ψυχραιμία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τα μαχητικά μας να απαντούν δυναμικά με καθημερινές αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό δείκτη ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο. Θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους. Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η Εθνική μας Ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »